referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Horniny a minerály
Dátum pridania: 11.04.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: katharinka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 371
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.1
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 1m 50s
Pomalé čítanie: 2m 45s
 

Horniny

Sú zhluky minerálov a iného pevného materiálu. Niektoré druhy hornín obsahujú aj organické látky, napríklad skameneliny rastlín. Horniny sa zdajú byť nemenné – už ste niekedy použili výraz „pevný ako skala“ ? – ale v skutočnosti podliehajú zmene a stále sa pohybujú. Pritom minerály prenikajú do zemskej kôry v neustálom procese nazývanom - kolobeh hornín. Geológovia rozoznávajú tri typy hornín. Magmatické, sedimentárne a metamorfované. Hornina roztavená obrovským teplom vo vnútri Zeme na magmu sa po ochladení stáva vyvretou horninou.

Na povrchu Zeme sa horniny zvetrávaním postupne rozpadávajú na menšie celky. Tieto čiastočky sa potom dostanú riekami na morské dno, kde sa stmeľujú do usadenej horniny. Keď sa obrovské pevné dosky v zemskej kôre pohybujú, môžu sa navzájom stláčať alebo podsúvať. Pritom vzniká teplo a silný tlak, ktorý postupne mení vyvreté a usadené horniny na premenené. 

Minerál je pomenovanie pre určitý druh pevnej prírodnej látky. Ak ste niekedy videli trblietajúce zrniečko sľudy v skale, videli ste minerál. Minerály sú anorganické látky – čo znamená, že neobsahujú rastlinný ani živočíšny materiál. Samotné horniny nie sú však minerály, ale spravidla obsahujú jeden alebo viac minerálov. Na Zemi poznáme asi 2 000 minerálov a každý má vlastnú špecifickú štruktúru a chemické zloženie. Geológovia ich rozlišujú skúmaním takých vlastností ako je tvrdosť, kryštalická stavba a štiepateľnosť.

Minerály tvorí jeden alebo viac chemických prvkov. Prvky sú jednoduché zložky hmoty, ktoré sú zložené iba z jedného druhu atómov. V mineráloch sú atómy usporiadané do pravidelne sa opakujúcich pevných sústav, ktoré vytvarujú kryštáli. Niekedy sa minerály vytvoria rýchlo, keď sa napríklad voda odparí a v roztoku zostane len minerál soli. Avšak väčšina minerálov a zvlášť tie najvzácnejšie ako diamanty a smaragdy, sa formujú postupne počas miliónov rokov, pretože tlak nad nimi ležiacich hornín ich ochladzuje iba pomaly.

 
Podobné referáty
Horniny a minerály SOŠ 2.9291 826 slov
Horniny a minerály SOŠ 2.9571 253 slov
Horniny a minerály SOŠ 3.0029 830 slov
Horniny a minerály SOŠ 2.9609 648 slov
Horniny a minerály 2.9697 258 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.