referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Eugen
Pondelok, 18. novembra 2019
Vačica opossum (Didelphis marsupialis)
Dátum pridania: 09.03.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: jardoslav
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 181
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.6
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 1m 0s
Pomalé čítanie: 1m 30s
 
Vačica opossum (Didelphis marsupialis)
Je bežná v lesoch Severnej Ameriky, kde sa v noci pohybuje v korunách stromov. Pomáha jej pritom šupinkami porastený ovíjavý chvost, ktorý funguje ako piata končatina. Vačica sa naň môže dokonca zavesiť a potom má všetky štyri končatiny voľné. Predné končatiny sa podobajú ľudským rukám a vačica si nimi veľmi obratne chytá a drží korisť. Vačica opossum používa zvláštny spôsob obrany. V nebezpečenstve predstiera, že je mŕtva. Leží so zatvorenými očami a pootvorenou papuľkou, ani sa nehne, no prisahali by sme, že je mŕtva. A keď nepriateľ sklamane odíde, vychytí sa, a šmyk do najbližšieho úkrytu.(Tento jav je celkom bežný u hmyzu, ale v ríši cicavcov je to ojedinelá výnimka.) Samica rodí veľký počet mláďat, niekedy až osemnásť. Nie všetky sa však dožijú dospelosti. Niekoľko týždňov ich nosí matka vo vaku, ale aj potom sa mladé vozia na matkinom chrbte, pričom sa pridŕžajú prednými labkami jej srsti a chvostíkmi jej ovíjajú chvost. I s takýmto nákladom sa matka šplhá po konároch celkom šikovne. Severné zemepisné rasy vačice opossum majú krásnu hebkú srsť, kvôli ktorej sa lovia.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.