referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Ferdinand
Sobota, 30. mája 2020
Klokan Rudý
Dátum pridania: 21.08.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: ferrari123
 
Jazyk: Čeština Počet slov: 235
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 0.6
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 1m 0s
Pomalé čítanie: 1m 30s
 
Klokan Rudý
(Macropus rufus)

Je největší žijíci vačnatec. Jeho délka je 1 m až 1,6 m. Jeho hmotnost je 25 kg až 90 kg. Jde o běžný druh. Jeho jméno není odvozené od farby srsti, ale od farby vylučovaného žlázou na prsou.

Výskyt
Vyskytuje se ve velké části Austrálie, v největších počtech žije v otevřené savaně s lesíky.

Počet jedinců
Počet jedinců je proměnlivý rok od roku. Když je období dešťů, může populace čítat až 12 000 000 jedinců, ale v období sucha klesá na pouhých 5 000 000. Samice jsou březí jen když je dostatek dešťů a je dost zeleného rostlinstva. Za dlouhotrvajícího sucha se přestanou samcům tvořit spermie.

Potrava
Klokani rudí využívají ke zjištění vody svůj vysoce vyvinutý čich a jsou-li vodní zdroje omezené, stěhují se až 200 km od svých obvyklých pastvišť. Pasou se hlavně večer, spásají šťavnaté výhonky trav, byliny a listy.

Sociální jednotka
Žijí obvykle ve skupinách po dvou až deseti, přestože se v době sucha může nashromáždit u jezírka kolem 1 500 klokanů rudých.

Predátoři
Klokan rudý je pokládán za škůdce a je loven pro maso a kůži. Jediným jeho nepřítelem mimo člověka jsou orel klínoocasý a pes dingo.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.