referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Žaneta
Pondelok, 1. júna 2020
Tučniaky
Dátum pridania: 07.08.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Michellka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 755
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 3m 20s
Pomalé čítanie: 5m 0s
 
Tučniaky

Na svete žije asi 18 rôznych druhov tučniakov. Obývajú južnú pologuľu od Antarktídy až po južnú Afriku, Južnú Ameriku a Galapágy. Tučniaky sú zo všetkých vtákov najlepšie prispôsobené vodnému prostrediu. Majú husté šupinové perie, ktoré dokonale chráni pred mrazom a svojou hladkosťou pred trením pri plávaní pod vodou. Na tele majú silnú vrstvu tuku, perie majú dobre premastené olejom a dokážu tak vydržať aj 60 stupňové mrazy. Zakrpatené krídla sa im premenili na plutvy a používajú ich na akési lietanie vo vode. Na súši chodia tučniaky vzpriamene a nemotorne, lebo nohy majú posunuté pod telom, ktoré slúžia vo vode ako kormidlo. Z vody dokážu vyskočiť na rovné nohy. vo vode sa pohybujú veľmi obratne. Aj napriek nemotornej chôdzi však vydržia veľmi dlho putovať mnoho kilometrov na svoje hniezdiská. Tučniaky pri love rýb plávajú rýchlosťou až 40 km za hodinu. Ich nepriateľmi sú tulene a kosatky dravé. Tučniaky žijú vo veľkých skupinách – kolóniách.

Tučniak cisársky (forsterov)

Najväčší druh tučniaka.
• Váži do 40kg, dĺžka jeho tela do 1,5m.
• Žije na pobreží Antarktídy a na ostrovoch v jej blízkosti.
• Poznáme okolo 20 kolónií týchto tučniakov s počtom od 200 do 50 000 párov
• Súčasný stav sa odhaduje na 240 000 hniezdiacich vtákov.
• Tučniaci cisárski patria k vtákom prispôsobeným k najtvrdším životným podmienkam na našej planéte.
• V dobe hniezdenia musia odolávať teplotám až -40°C.
• Tučniak cisársky sa dokáže ponoriť do hĺbky 265 metrov a pod vodou vydrží až 18 minút, čo je najdlhšie spomedzi všetkých vtákov.

Každý rok niekedy v marci sa tučniaky zhromaždia v hniezdisku ďaleko od mora a niekedy v máji samička znesie 1 vajíčko, ktoré má asi pol kila. Úplne vyčerpaná samička odíde k moru hľadať potravu a vajce prenechá samčekovi. Samčekovia si vajíčko schovajú pod kožný záhyb na nohách a primknú si ho k sebe. Takto musia čakať a zohrievať vajíčko zhruba 2 mesiace aj viac. Držia vtedy pôst a schudnú okolo 11 kilo než sa mláďa vyliahne. To sa už ale vráti samička aby nakŕmila malého tučniaka. Občas sa stane že samička sa nevráti včas nakŕmiť mláďa. Vtedy je znova na rade otec, nakŕmi mláďa tekutinou ktorú zvráti zo žalúdka a ktorá obsahuje napoly strávenú potravu. Po zhruba mesiace mláďa matku opustí a ide do škôľky.

Škôlky
Mláďatá sa združujú do škôlok, kde ich tesný kontakt zmenšuje výdaj tepla. V tomto období ich rodičia kŕmia iba každý druhý až tretí týždeň. Mláďatá preto schudnú na približne 2/3 pôvodnej hmotnosti. V októbri dochádza k opätovnému zvýšeniu množstva potravy a rodičia preto prichádzajú podstatne častejšie. V priebehu decembra je prachové perie mláďat nahradené normálnym a mláďatá sa vydávajú samostatne loviť na more.

Tučniak patagónsky (Tučniak kráľovský)

Je po tučniakovi cisárskom druhým najväčším tučniakom. Tučniak kráľovský dorastá do hmotnosti až 21 kg a dĺžky tela 1m. S tučniakom cisárskym si je veľmi podobný. Ľudia si ich často mýlia. Tento má pierka sfarbené do zlata. Tučniak cisarsky oranžovozlate.

Tučniak okatý

Tento tučniak má modročierny chrbát a čisto bielu spodnú časť tela a charakteristický biely očný krúžok okolo oka. V Antarktíde hniezdi počas leta, keď nie je zamrznuté pobrežie. Vtedy vytvára, podobne ako ostatné tučniaky, obrovské kolónie, zložené až z 200 000 i viac párov. Samica znáša dve vajcia s odstupom dvoch dní. Inkubáciu znášky robia striedavo obaja partneri. Tento tučniak je dosť agresívny - vtáky v hniezdnych kolóniách si bežne navzájom „kradnú“ kamienky zo susedných hniezd.
Výška: 46 - 61 cm
Hmotnosť: 4 - 5,5 kg
Najmenším tučniakom je asi 40 centimetrový tučniak modrý. Nájdeme ho na pobreží Nového Zélandu, Tasmánie a južnej Austrálie.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.