Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Čajky a albatrosy

Čajky

Čajka Malá:
Najmenšia z čajok. Preletujúci druh. Zjavuje sa v apríli až v máji a v auguste až v septembri. Žije na väčších vodných plochách, pri riekach, rybníkoch a väčších jazerách. V zime sa zjavuje pri nezamŕzajúcich vodách. Podobne ako iné druhy čajok živí sa článkonožcami, červami a i.

Čajka Sivá:
Vták veľkosti vrany. U nás sa zjavuje od júla až novembra, do marca až apríla. Biotop tvorí morské pobrežie, vo vnútrozemí sa zjavuje pri väčších riekach. Podobne ako ostatné druhy čajok hniezdi v kolóniách. Živí sa článkonožcami, drobnými stavovcami (i mláďatami iných vtákov).

Čajka Smejivá:
Sťahovavý a čiastočne i stály vták. Čajky smejivé sa na hniezdisku zjavujú v apríli. Počas migrácie ich nájdeme pri veľkých i menších vodách, pri riekach, rybníkoch, vodných nádržiach alebo jazerách a často ich zastihneme i na poliach. Hniezdia na väčších rybníkoch v početnejších kolóniách, v močiaroch, pri väčších riekach a pod. 2-3 škvrnité vajcia znášajú v apríli až v máji. Sfarbenie vajec býva veľmi pestré a v niekoľkých variantoch. Na hniezde sedí samček i samička. Inkubačný čas je 23 dní. Mláďatá v nebezpečenstve opúšťajú svoje hniezdo a poskáču do vody. Rodičia ich kŕmia i mimo hniezda až 5 týždňov. Živia sa hmyz, larvy, ryby.

Albatrosy

Albatrosy sú pôvabné morské vtáky, známe zo všetkých oceánov sveta okrem oblasti severného Atlantiku. Albatrosy dokonale lietajú, dlhé, úzke krídla im umožňujú vynikajúco plachtiť, na zemi sú však pomalé a nemotorné. Živia sa malými morskými živočíchmi. Hniezdia v kolóniách na oceánskych ostrovoch.
Albatros sťahovavý zo všetkých vtákov najdlhšie letky. Rozpätie krídel dosahuje až 3,5 m. Tento veľký vták preletí nad otvoreným morom aj 10 000 km.
Trieda - vtáky, rad - víchrovníkotvaré, čeľaď - víchrovníkovité

Najväčšiu časť života strávi vo vzduchu. Na pevninu prilieta iba v čase rozmnožovania. Hniezdi na pustých ostrovoch vo veľkých kolóniách, kde v nepeknom hniezde vychová iba jedno mláďa. Na vajci sedia striedavo obidvaja rodičia takmer tri mesiace a kŕmenie im zaberie 250 dní. Mláďatá pred vyliahnutím dosahujú váhu väčšiu ako rodičia. Albatrosy hniezdia iba raz za 2 roky.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk