referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Konštantín
Sobota, 19. septembra 2020
Koala
Dátum pridania: 07.08.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Michellka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 519
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
Koala

Zoológia:

Stavovec, cicavec, vačkovec, šplhavý vačkovec

Stručne to najdôležitejšie:

- meria zhruba 60-80 cm
- hmotnosť do 16 kg
- dĺžka života asi 12 rokov (aj viac)
- doba brezivosti okolo 35 dní
- vrh zvyčajne 1 mláďa
- výskyt Austrália

Životné prostredie:

Koaly sa najčastejšie vyskytujú vo východnej Australí (Queensland, Viktória, Nový Južný Wales). Obývajú územie veľké 1-2,5 ha a vo svojom rajóne neznesú žiadnu konkurenciu. Žijú na najvyšších konároch eukalyptových stromov, ktoré im poskytujú potravu. Iba zriedka opúšťajú bezpečie stromov a keď, tak len preto, aby si našli iný strom, nakoľko nevedia preskočiť. Našťastie sa nemusia báť, že by zo stromu spadli aj počas spánku. Je to preto, lebo na bedrách majú mimoriadne pevné chlpy, ktoré sa ako suchý zips prichytia na kôru stromu a dva prvé prsty na predných končatinách so špicatými pazúrmi, ktorými bezpečne uchopia konár a udržia sa aj na hladkých kmeňoch.

Potrava:

Domorodci pokrstili tohto vačkovca na „koa-la“, čo znamená „nikdy nepije“. Koaly všetky potrebné tekutiny získajú z rastlinnej potravy. Sú prísni vegetariáni. Potravu si hľadajú v noci, vtedy sú najaktívnejšie. Žerú výlučne eukalyptové listy. Vždy tie najtvrdšie a najtuhšie, lebo mladé listy a púpätká obsahujú pre ne smrteľné množstvo kyanovodíku. Zo zhruba 400 druhov eukalyptov žerú len 20. Za deň zjedia zhruba 1 kg týchto listov.

Rozmnožovanie:

Koaly privedú mláďatko na svet najčastejšie v lete. Zvyčajne je iba jedno, dvojčatá sú veľmi vzácne. Mláďatko po narodení váži zhruba 5-6 g a meria asi 2 cm. Je slepé a bez srsti. Inštinktívne nájde na srsti matky cestu do jej vaku. Na rozdiel od iných vačkovcov sa otvára dozadu. Vo vaku sa prichytí cecíkov, aby mohlo piť materské mlieko a zostane tam maximálne 8 mesiacov. Potom vylezie von a vyšplhá sa na matkin chrbát. Dokopy sa asi rok živý materským mliekom a potom prejde na kašu z eukalyptových listov. Zlízava ju priamo z ritného otvoru samice.

Koala, človek a ochrana:

Asi pred 100 rokmi bola koala v Austrálii veľmi rozšírená. Rozsiahle osídľovania viedli k zničeniu veľkej časti jej životného prostredia. Nespočetné množstvo zvierat bolo usmrtené kvôli kožušine. V roku 1924 sa z Austrálie expedovalo viac ako dva milióny kožiek. To viedlo takmer k úplnému vyhynutiu celého druhu. Potom pribudli početné epidémie bakteriálnych a vírusových ochorení, miliónové stavy koal klesli na dnešných niekoľko tisíc. Preto je v súčasnosti chráneným druhom. Ale aj napriek tomu je veľmi smutné, že koaly sú najviac ohrozené v rezerváciách, ktoré boli zriadené na ich záchranu, často ich tu totiž zabíjajú dopravné prostriedky návštevníkov.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.