referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Petronela, Petrana
Nedeľa, 31. mája 2020
Opice- delenie
Dátum pridania: 12.11.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: vajca
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 443
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 
Opice patria do veľkej skupiny cicavcov, ktoré rozdeľujeme na :


Vačkovce Placentovce Vajcorodé
Nosia a živia mláďatá v Nosia mláďatá v maternici a Znášajú vajcia z ktorých sa brušnom vaku tam sa živia placentou rodia mláďatá.

Kengury Chobotnače /slony/ Vtákopysk
Vačice Primáty /opice, človek/ Ježury
Koaly Mäsožravce /tiger/
Párnokopytníky /jeleň/
Veľryby
Hlodavce /hraboš/
Dvojitozubce /zajac/
Slabozubec /mravenčiar/
Plutvonožce /tuleň/
Sirény


Cicavce živia svoje mláďatá materinským mliekom. Sú teplokrvné. Ich priemerná vnútorná teplota je 37°C. Majú vyššiu inteligenciu ako ostatné živočíchy. Osídlili takmer celú zemeguľu. Patrí k nim najväčší živočích vráskavec ozrutný, vážiaci takmer 115 ton, ale aj maličký piskor malý, dlhý 3 cm a vážiaci 4 g. Cicavce patria medzi stavovce a majú 7 krčných stavcov.

Opice patria do radu primátov. Delíme ich na dve skupiny a to poloopice a opice. Sú najvyššou a najinteligentnejšou skupinou cicavcov. Patria sem aj ľudoopice a ľudia.
Opice delíme ešte na širokonosé – majú širokú nosnú prepážku a nozdry smerujúce nabok / vrešťan hrdzavý, pavučiar stredoamerický, malka / sú vývojovo primitívnejšie, zostali žiť na stromoch a tomu majú aj prispôsobené telo – dlhý chvost, ktorým sa vešajú na konáre a prichytávajú si ním predmety.


- úzkonosé - s úzkou nosnou prepážkou a nozdrami smerujúcimi nadol / mačiak husársky, pavián, makak /. Prispôsobili sa životu na zemi. Obývajú savany, skalnaté terény polopúšti a vrchov. Z úzkonosých opíc sa vyvinuli ľudoopice / gibon, orangutan, gorila, šimpanz /



- ľudoopice sa stavbou tela najviac podobajú človeku, napriek tomu nie sú jeho priamym predchodcom.
Orangutan sundský žije v pralesoch Sumatry a Bornea. Je to ohrozený druh ľudoopice, lebo ľudia stále vyrubujú pralesy, bez ktorých orangutan nemôže žiť.


Gorila obyčajná je najväčšou opicou. Domov má v afrických pralesoch. Žije prevažne na zemi v početných skupinách. Každá skupina má jedného samca so „strieborným“ chrbtom, ktorý je nadradený nad ostatné samce a samice. Gorila sa živí výlučne rastlinnou potravou.
Najznámejší z ľudoopíc je šimpanz učenlivý. Žije v afrických pralesoch, ale prechádza aj do lesných saván a vysokohorských pralesov. Sú to spoločenské zvieratá, žijú v stádach, ktorých zloženie sa stále mení. U šimpanzov sa vyskytuje spolupráca, ktorá u iných primátov je len ojedinelá. Pomáhajú si napríklad pri love. Niektoré šimpanzy odkladajú časť potravy pre iné šimpanzy


























 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.