Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Ovčie kiahne

Pôvod choroby:

Ovčie kiahne (varicella) sú výsypovou infekčnou chorobou, ktorá sa u detí vyskytuje pomerne často. Je to vysoko nákazlivá choroba, ktorá môže postihnúť každé vnímavé dieťa. Výnimočne môžu byť nakazení i novorodenci a dojčatá do 3 – 4 mesiacov, ak ich matky túto chorobu neprekonali. Prekonanie choroby zanecháva odolnosť obyčajne na celý život. Pôvodcom choroby je vírus, ktorý sa z chorého dieťaťa prenáša na vnímavé dieťa alebo i dospelého prúdom vzduchu (prievanom) aj na vzdialenosť viac ako 10 metrov. O tom, ako veľmi je táto choroba nákazlivá hovorí aj to, že choré dieťa môže nakaziť viac detí, aj keď sa s nimi priamo nestretlo, ale oni napr. prešli tým istým schodišťom, ktorým šlo aj choré dieťa. Alebo ak je v miestnosti 20, 30 i viac detí a s nimi tam pobudne dieťa nakazené touto chorobou, nakazí všetky deti, ktoré chorobu ešte neprekonali. Ba môže sa nakaziť aj dieťa, ktoré chorobu ešte nemalo, ak príde do nevyvetranej miestnosti, v ktorej sa nejaký čas zdržiavalo dieťa s touto chorobou. Nákaza vstupuje do tela sliznicami očí a dýchacích ciest. Priebeh choroby:

Do 17 až 21 dní (zvyčajne 7 – 14) po kontakte s osobou infikovanou vírusom končí inkubačná doba a u dieťaťa sa, najmä na drieku, vyvinie vyrážka. Súčasne sa zvýši aj teplota, zriedka na viac ako na 38 stupňov Celzia. Vyrážky sú spočiatku len vo veľkosti prosa, rýchle sa však zväčšujú na veľkosť šošovice. Uprostred nich sa tvoria pľuzgieriky naplnené čírou tekutinou, ktorá sa čoskoro zakalí. Vyrážok je zo začiatku neveľa a môžu byť roztrúsené po celom tele vrátane vlasatej časti hlavy. Najčastejšie sú vyrážky roztrúsené na trupe, na tvári a v menšom množstve na končatinách. Postihnuté bývajú i sliznice úst, očí alebo nosa. Čerstvé vyrážky sa zjavujú v nárazoch, pričom nový výsev sprevádza vzostup horúčky a zhoršenie celkového stavu. Po 2 – 4 dňoch vyrážky s pľuzgierikmi zasychajú a neskôr sa olupujú, ak si ich dieťa nerozškriabalo. Na iných miestach tela sa však tvoria nové vyrážky, takže po tele nájdeme vyrážky v rozličnom štádiu: jedny len ako sčervenanie, iné s pľuzgierikmi a iné už so zaschnutými chrastičkami. Nové vyrážky sa tvoria 5 – 7 dní. Množstvo vyrážok býva veľmi rôzne. V najľahších prípadoch by sa dali skoro spočítať, v ťažších prípadoch býva vyrážka vedľa vyrážky. U dojčiat bývajú vyrážky netypické, menšie; len, čo sa vyhodili, rýchlo zasychajú a tvoria sa na nich len malé chrastičky. Stáva sa, že takéto malé vyrážky nik ani nezbadá a choroba sa vôbec nezistí.

Vyrážky väčšinou veľmi svrbia. Potom je najväčšou starosťou, aby si ich deti nerozškriabali a tak nezaniesli do nich choroboplodné zárodky. Nerozškriabané a neinfikované pľuzgieriky sa hoja jemnou jazvičkou, ktorá časom úplne zmizne, po rozškriabaní však môžu ostať zreteľné jazvičky, najmä na tvári. Nebezpečné sú komplikácie, a to zriedkavá encefalitída, zápal pľúc a poškodenie niektorých ďalších orgánov. Rozškrabanie vyrážky so zanesením bakteriálnej infekcie môže vyvolať zhnisanie, ktoré sa vyhojí jazvou. Prevencia:

Z preventívneho hľadiska je dôležité zabrániť tomu, aby ovčie kiahne vnikli do detských kolektívov v jasliach a materských školách a v detských oddeleniach nemocníc. Lekára treba zavolať domov, aby sme s dieťaťom nechodili do čakární a ambulancií, lebo by sme mohli ohroziť druhé deti. Liečba:

Lieky ani netreba užívať, len ak by vyrážok bolo veľmi veľa a dieťa by bolo oslabené, lekár predpíše nejaké antibiotikum. Dieťaťu zabezpečujeme neustály prísun tekutín, čerstvého vzduchu, obliekame ho, akoby bolo zdravé. Ak by malo dieťa teplotu vyššiu ako 38 stupňov Celzia, musíme ho stoj čo stoj udržať v postieľke. Perinku a vankúš v postieľke by sme mali denne prezliekať do prehladenej bielizne. Osobnú bielizeň – košieľku, nohavičky – treba tiež každý deň prehladiť, aby sme tak zničili choroboplodné zárodky, ktoré by sa mohli dostať na rozškriabané vyrážky. Vyrážky natierame tekutým púdrom, ktorý nám predpíše lekár. Tekutý púder nanášame rúčkou čistej lyžičky na každú vyrážku. Vyrážky po ňom rýchlejšie zasychajú, nesvrbia a nedostanú sa do nich choroboplodné zárodky. Dieťa môžeme ošetrovať aj kúpeľmi v ovsenej múke alebo inými predpísanými liekmi.


Použitá literatúra:

· RADOSA, Pavol: Dieťa v zdraví a chorobe. 1.vyd., Martin, OSVETA, 1981
· Americká lekárska spoločnosť: Praktický domáci lekár. 1.vyd., Martin, OSVETA + ÚZV, 1989
· Kolektív autorov: Zdravoveda. 1.vyd., Martin, OSVETA, 1980.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk