referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Elvíra
Štvrtok, 21. novembra 2019
Biorekordy - Jedovatosť
Dátum pridania: 04.12.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: wydlakdb
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 942
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.4
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 5m 40s
Pomalé čítanie: 8m 30s
 

Výskyt týchto pavúkov je hojný v teplých oblastiach Ameriky, Ázie, Južnej Európy a Severnej Afriky.

Tarantuly
Sú tiež veľmi známe pavúky. Viac ako 840 opísaných druhov dosahuje rôzne veľkosti od centi-metra po 25 cm Theraposa blondi (hmotnosť 150 g). Tarantuly sú často veľmi chlpaté a americké druhy používajú chĺpky na konci bruška ako zbraň. Pri pocite nebezpečia začne pavúk nohami trieť o zadoček a páliace chĺpky sa začnú uvoľňovať a poletovať vzduchom. Zasiahnutému prenasledo-vateľovi spôsobia oslepnutie a pri vdýchnutí menšími cicavcami aj smrť. Harpúnovitý tvar umožňu-je chĺpkom ľahko sa zachytiť na koži a dotykom, škrabaním sa roznášať po celom tele. Chemické látky obsiahnuté v chĺpkoch majú schopnosť sa v organizme zhromažďovať a alergické reakcie sa prejavia aj po čase.
Pohryznutia tarantulami sú takisto nebezpečné. Napríklad Poecilotheria fasciata má jed, ktorý spôsobuje svalové kŕče trvajúce až dva týždne. Ba sú aj prípady, keď bolo potrebné končatinu am-putovať. Jej výskyt bol zaznamenaný na americkom kontinente, v Ázii, Afrike i v Európe.
Pomerne veľký (6 – 7 cm) a hrozivo vyzerajúci pavúk Atrax robustus vzbudzuje obavy u obyvateľov Austrálie. Pri podráždení zdvihne zadné nohy a vycerí masívne (až 7 mm) jedové zuby. Tie sú tak silné, že dokážu preniknúť aj cez necht. Pri útoku má tento najjedovatejší pavúk na svete špecifický postup: pevne stisne korisť a zasadí jej sériu bolestivých uhryznutí. Od roku 1920 majú atraxy na svedomí niekoľko smrteľných prípadov. Objavujú sa hlavne v lete po silnom daždi, keď si tkajú svoje lievikovité siete aj v ľudských obydliach.
Aj napriek tomu majú jedovaté pavúky nepriateľov. V prvom rade sú to ich väčší príbuzní, žaby, myši a aj väčší hmyz ako napríklad spomínaná stonožka obrovská.

Škorpióny
K veľkým pavúkovcom patria ešte šťúry, známejšie aj ako škorpióny, ktorých telo sa skladá z viacerých článkov. Na konci posledného majú bodec s jedom. Sú to nočné živočíchy. Pohyb koristi vnímajú ako chvenie, a to osobitnými orgánmi na brušku. Preferujú teplé podnebie a vysky-tujú sa na všetkých kontinentoch. Najbližšie k nám, v Čechách, žije neškodný šťúr karpatský. Avšak bodnutie šťúrom obrovským môže skončiť aj smrťou. Škorpión využíva bodec nielen pri útoku či obrane, ale aj pri rozmnožovaní. Mláďatá sa rodia živé, čo je medzi pavúkovcami ojedinelé. Samice niektorých druhov ich nosia prvé dva týždne na chrbte. Šťúry sa vyznačujú aj inými schopnosťami.
 
späť späť   1  |   2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.