referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Vendelín
Nedeľa, 20. októbra 2019
Hrabáč Takaru
Dátum pridania: 11.12.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: php9
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 787
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.6
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 4m 20s
Pomalé čítanie: 6m 30s
 

Preto v húfoch vyliezajú zo svojho napoly zboreného obydlia a chrlia sa na aardvarka. Obliezajú ho zo všetkých strán rypáka i tlamy a štípu ho. To je však pre neho bežná záležitosť, a tak nevšímavo pokračuje vo večeraní.

Hrabáč nikdy neostane len pri jednej časti mraveniska. Svojim jazykom sa vždy dostane aj do najodľahlejších kútov a naháňa mravce aj tam. Avšak i keď ich zožerie stovky, je vcelku skromný a veľa ich ešte nechá nepovšimnutých. A tak to ide stále dokola. Opäť si nájde iné mravenisko, vyhrabe doň dieru, veľa mravcov prehltne, no i tam ich veľa nechá,…

Stáva sa aj to, že aardvark načne nejaké preplnené mravenisko, no po dvoch-troch mravcoch ho nechá tak. Vysvetľujeme si to tým, že veľký počet brániacich sa mravcov ho štípe, a keď dosiahnu prah bolesti a aardvark je nútený ustúpiť. To je ale veľmi zriedkavý jav. Mravce sa tým ubránia a hrabáč takaru sa tým učí - bolo totiž pozorované, že aj on sa snaží odísť od mraveniska čo najrýchlejšie, kým nedosiahnu mravce spomínaný prah bolesti.

Ďalšou zvláštnosťou je, že hrabáč nikdy nezbiera osamelé mravce, ale vždy iba po húfoch. Vie rozpoznať, kedy sa mu ich zbierať oplatí a kedy nie. Napríklad keď hustota mravcov v kope zeme klesne, hrabáč odíde a nájde si iné mravenisko, kde ich môže s rovnakým úsilím vyzbierať oveľa viac.

Najväčšiu aktivitu dosahujú aardvarky v lete, keď sú schopné loviť celú noc. V priemerne sú vtedy na povrchu osem hodín každú noc, kým v zime je to iba šesť. Príčinou je samozrejme chlad.

Tak ako aljašské vlky, aj hrabáče si značkujú svoje teritóriá. Používajú na to sliny, ktoré vylučujú v celom svojom pásme. Ak však je v ich teritóriu potravy málo, nezabíjajú zbytočne čas a nájdu si iné. V týchto prípadoch tiež veľmi často zanechajú sliny, ako značku neuspokojujúcej oblasti. Teritóriá bývajú veľké zhruba jeden až päť štvorcových kilometrov, tak u samcov, ako i u samičiek.

Inak sú tieto zveri veľmi samotárske. Len zriedkakedy sa stáva, že sa dva jedince delia o jeden brloh; lovia vždy osamote.

Hrabáč takaru nemá v južnej Afrike žiadnych prirodzených nepriateľov, severnejšie sú to levy, hyeny i leopardy. I keď je hrabáč silno stavané zviera, len ťažko si možno predstaviť jeho zápas s levom. Pre ich bezpečnosť sú preto veľmi dôežité hlboké nory.

Ďalším nepriateľom sú ľudia. Ich mäso je delikátne, a preto boli najmä v minulosti často vyhubované. Aj dnes sú ešte známe prípady ich konzumácie vidiečanmi.

Kedysi ich prenasledovali hlavne farmári, dnes sú však prísne chránené.
 
späť späť   1  |   2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.