referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Bohdana
Utorok, 18. januára 2022
Glezg hrubozobý
Dátum pridania: 08.02.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: mkubiatko
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 989
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.3
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 5m 30s
Pomalé čítanie: 8m 15s
 

Starostlivosť o mláďatá v hniezde trvá 10 – 14 dní a podieľajú sa na nej obaja rodičia. Po vyliahnutí mláďat obaja rodičia obletujú v blízkosti hniezda každého votrelca. Väčšina mláďat opúšťa hniezdo v júni, ale ešte stále sú zavislé na rodičoch. Rodičia sa starajú o mladé ešte určitú dobu. Potom sa mladé združujú do kŕdľov a pohlavne dospievajú až v druhom roku života. Glezgy žijúce na Slovensku nie sú sťahovavé, sťahovavé sú len glezgy zo severnej Európy a z hniezdisk odlietajú v septembri.
Potrava je prevažne rastlinná. Sú to predovšetkým semená hlohu, hrabu, tisu, javoru a sú to aj takisto dužinaté plody, ide hlavne o kôstky ako sú čerešne, slivky a iné. Kôstku si glezg v zobáku vyrovná do najvhodnejšej polohy, rozlúskne ju a jazykom vyberie jadro. V dobe pred hniezdením sa živí pupeňmi lesných a ovocných krov a stromov. Potravu zbiera zo zeme a z konárov. V zime, keď zalietava ku kŕmidlám, tak uprednostňuje ako zdroj potravy slnečnicové semienka. V menšej miere je ako zdroj potravy chrústy a pavúky. Zobák je veľmi silný a dokáže vyvinúť tlak až 45 kilogramov.
 
späť späť   1  |  2  |   3   
 
Zdroje: Kratochvíl, J.: Fauna ČSSR, Ptáci - Aves, Díl III/2. ČSAV, Praha 1983, Sauer, F.: Vtáky lesov, lúk a polí. Ikar, Bratislava 1995
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.