referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Dana, Danica
Utorok, 16. apríla 2024
Kengura červená
Dátum pridania: 10.02.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: majo Ty
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 384
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
(Vačkovec) Kengura červená (Macropus rufus)

Kengera červená žije iba v Austrálii. Aj napriek tomu, že je najväčším zo všetkých vačkovcov, živí sa iba trávou a vetvičkami stromov.

Kengury sú austrálskym pedantom jeleňov alebo antilop z iných oblastí sveta. Sú to bylinožravce, živia sa spásaním trávy. Obývajú suché oblasti vo vnútrozemí kontinentu. Kengury žijú v stádach, pozostávajúcich zo sto i viac jedincov, ktoré sa nazývajú „tlupy“. Ku každej skupine patrí vždy aspoň jeden samec. Ak sa v stáde vyskytuje viacero samcov, obyčajne spolu bojujú o vodcovstvo tak, že sa navzájom kopú zadnými nohami. Kengura môže človeku, alebo psovi jednou ranou svojich silných zadných nôh rozpárať brucho. Preto aby bol samec počas vzájomných zápasov chránený má sám na bruchu silnú kožu. Kengura je aktívna v noci a cez deň zostáva ukrytá v tieni stromov. Na život v teplých oblastiach je dobre prispôsobená. Na holých labách má cievy uložené tesne pod kožou, čo významne prispieva k ochladzovaniu organizmu. Tento efekt sa ešte zvyšuje tým, že kengura si navlhčuje labky slinami. Vďaka silným svalom na zadných končatinách dokáže bez problémov pri svojich skokoch dosiahnuť rýchlosť až 65 km/h.

Dominantný samec stáda kengúr červených sa pári so všetkými samicami v skupine. Tie sú počas celého roka pripravené na rozmnožovanie. Mláďa prichádza na svet ešte ako embryo a váži iba gram. Po dvoch dňoch po pôrode je samica schopná počať ďalšie mláďa a môže za priaznivých podmienok vychovať v priebehu dvoch rokov aj tri mláďatá. Na uspokojenie rôznych potrieb mláďaťa produkuje matka rôzne druhy mlieka.

Kengura červená sa živí trávou a listami kríkov. Trávu spása šetrnejšie ako niektorí jej príbuzný napr. Kengura sivá spása trávu až ku korienkom. Žijú väčšinou na najsuchších miestach Austrálie a preto musia na cestách za vodou prekonávať veľmi dlhé vzdialenosti.

Počas dlhého obdobia spoločného nažívania lovili ľudia kengury kvôli mäsu a koži. Medzi chovateľmi dobytka a oviec niesu populárne, pretože spásajú vzácnu trávu. Pre kenguru nieje žiadnou prekážkou aj naozaj vysoký plot a preto hu austrálsky farmári považujú za škodnú. Aj napriek tomu, že sa vyskytuje sa len vo vnútrozemí Austrálie a ročne sa zabijú asi 3 milióny kengúr červených patrí tento druh medzi najpočetnejší a nie je priamo ohrozený vyhubením. Vo voľnej prírode žije 12-18 rokov a v zoologických záhradách až 25 rokov. Jej hmotnosť sa pohybuje u samcov okolo 90 kg u samíc je to približne 30 kg.
 
Podobné referáty
Kengura červená SOŠ 2.9973 379 slov
Kengura červená 2.9559 1314 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.