referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Dana, Danica
Utorok, 16. apríla 2024
Tiger pásavý usurijský - sibírsky
Dátum pridania: 20.02.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: majo Ty
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 646
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.2
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 3m 40s
Pomalé čítanie: 5m 30s
 
(panthera tigris altaica) Tiger pásavý usurijský - sibírsky (mäsožravce)

Tiger usurijský, nazývaný aj tiger sibírsky, je najväčšou žijúcou mačkovitou šelmou. V prírode je však natoľko vzácny, že v zoologických záhradách žije omnoho viac exemplárov než na slobode. Vzácny tiger usurijský nežije na Sibíri, ale v oblasti riek Amur a Usuri, na miestach, ktoré sú väčšinu roka pokryté snehom. Revír samca je obrovský a zvyčajne sa oň delí s dvoma samicami.

Tiger usurijský obýva obrovské teritóriá, často aj s rozlohou tritisíc štvorcových kilometrov. Ak však nemá dostatok potravy, je schopný zaútočiť aj na psa, alebo na väčšie kusy dobytka. Zo svojho revíru však vychádza len zriedka. Samice aj samce si svoje teritórium značkujú močom, alebo zoškrabávaním kôry na určitých miestach. Tiger si pri pohybe po svojom revíri pravidelne kontroluje značky, rovnako ako aj značenia ostatných tigrov. Pachové značky, majú význam nielen pri označovaní revíru, ale súčasne umožňujú stretnutia oboch pohlavý v čase rozmnožovania. Tigre si svoje územie chránia a ich narušenie je väčšinou len medzi samcom a samicou. Samec tigra vedie samotársky život. Samice sú naopak tolerantné a zvyčajne sa navzájom znášajú. Tiger žije vo veľmi chladnom podnebí a ak chce prežiť, musí denne zjesť až 10 kg potravy. Preto je tiger schopný preniesť korisť, s ktorou by sa natrápilo až 5 silných chlapov.

Tiger usurijský nemá presne vymedzené obdobie rozmnožovania. Samica v čase ruje označuje miesta močom a do kôry stromov vydriapava značky. Často sa však musí samica vybrať na cestu dlhú niekoľko stoviek kilometrov, aby našlo samca pripraveného na párenie. Samica je schopná párenia len v období niekoľkých dní, zvyčajne troch až siedmich. Počas tohto krátkeho časového úseku sa potom tigre pária mnohokrát a zostávajú po celý čas spolu. Samec potom samicu opustí, aby si opäť našiel inú. Asi o 95-112 dní sa na krytom mieste samici narodia dve až štyri slepé mláďatá. Matka ich kojí a spočiatku nenecháva osamote. Asi po dvoch týždňoch sa mláďatám otvárajú oči a v rovnakom čase im začínajú rásť prvé zuby. Vo veku dvoch mesiacov mláďatá spravidla prvýkrát opúšťajú svoj úkryt. Matka im však naďalej prináša mäso aj napriek tomu, že ich ešte stále kojí a to až do veku piatich až šiestich mesiacov. Takto staré mláďatá už však matka berie so sebou na lov. Už v takomto mladom veku majú mláďatá vrodenú schopnosť uchopiť korisť za krk, od matky sa potom naučia presne nájsť to správne miesto, kam musia zahryznúť.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.