referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2019
Mäsožravce
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: pipik
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 744
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.6
Priemerná známka: 3.00 Rýchle čítanie: 4m 20s
Pomalé čítanie: 6m 30s
 
Sú to živočíchy, ktoré sa takmer výhradne živia inými živočíchmi a pri tom svoju korisť zabíjajú. V ich veľkosti sú značné rozdiely, napr. od nepatrných pavúkov až po levy, prípadne tigre. Tvoria tie vyššie až najvyššie články v každom potravinovom reťazci.

Mnohé pavúky lovia korisť. Sú to lovci. Niektoré strážia svoje územie a striehnu na hmyz, aby sa naň mohli vrhnúť. Iné sa krčia v podzemných dierach a čakajú na koriť, ktorá sa zatúla do ich blízkosti. Lovci, na rozdiel od pavúkov, ktoré pradú pavučiny, majú silné nohy prispôsobené na skákanie a ostrý zrak, takže ľahko zbadajú korisť.

Vtáčkár chlpatý
Južná a Stredná Amerika je domovom najväčších pavúkov. Najväčší z najväčších pavúčích lovcov na svete je vtáčkár. Od jednej po druhú meria asi 15 cm. Ba s roztiahnutými nohami dosahuje úctyhodných 25 cm. Telo aj končatiny má husto porastené chlpmi, takže sa zdá, akoby bol osrstený. Chĺpky na tele pavúka sú veľmi citlivé na vibrácie, ktoré spôsobuje pohybujúca sa korisť. Tento pavúk lovec má osem jednoduchých očí v prednej časti hlavy. Nemusí otáčať hlavou aby videl na všetky strany. Cez deň sa vtáčkare skrývajú v dutinách alebo skalných štrbinách. Mocnými nohami vyhrabáva podzemné kryty. Poľuje v noci a živý sa drobnými vtáčikmi a myšami. Netká siete ako väčšina pavúkov, ale na korisť znenazdania a bleskurýchlo útočia. Aj medzi vtákmi sa nájdu mäsožravce. Sú to silné rýchle a nebojácne vtáky, ktoré zabíjajú a žerú iné zvieratá - svoju korisť. Nezáleží na tom, či sú veľké ako vrabec alebo majú trojmetrové rozpätie krídel ako kondor - pre všetky sú charakteristické tri spoločné znaky: zahnutý zobák, ostré pazúry a "orlí zrak", ktorý im umožňuje zazrieť zajaca aj z päťkilometrovej vzdialenosti. Pri strmhlavom lete sokoly sťahovavé dosahujú rýchlosť až 160 km za hodinu. V poslednej chvíli vysunú nohy a zatnú do koristi svoje pazúry
Sokol sťahovavý
mocným zahnutým zobákom trhá zvieratá, ktoré nemôže prehltnúť vcelku. Jeho hlavnou korisťou sú holuby, niekedy uloví kačku, volavku alebo vranu a ďalšie druhy vtákov. Korisť uloví vo vzduchu alebo na zemi a na skale ju požiera. Ako všetky dravce, aj sokoly väčšinu dňa strávia odpočinkom alebo čistením peria a nie lovom. Veľa dravcov má holé nohy. Niektoré majú nohavičky z peria. Pazúry ostré ako ihly používajú na uchmatnutie koristi. Chvost používajú ako kormidlo. Vďaka končitým krídlam lieta sokol rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný vták. Sokol sťahovavý ma rozšírenie v mnohých krajinách.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.