referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Biogénne prvky: Železo
Dátum pridania: 16.02.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: ekka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 430
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.6
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 2m 40s
Pomalé čítanie: 4m 0s
 
Železo je dôležitou zložkou organizmu človeka. Podieľa sa na výrobe energie, pomáha rozvádzať kyslík v krvnom riečisku a prenášať kyslík do svalov.
Ľudský organizmus osahuje asi 4 až 5 g železa, z toho sú tri štvrtiny viazané v dýchacom farbive hemoglobíne. Zvyšok sa nachádza v ostatných hemových pigmentoch (myoglobín – asi 5% ) a v enzýmoch zúčastňujúcich sa na tkanivovom dýchaní ( cytochrómy ). Časť železa je uložená v zásobných bielkovinách. Do organizmu sa železo dostáva s potravou. Najviac železa obsahuje mäso, vajcový žĺtok a špenát, strukoviny a mak. Denná potreba človeka je 12 až 20 mg. Z tohto množstva sa však v zažívacom trakte resorbuje len jedna desatina. K najväčšej resorpcii dochádza v tenkom čreve, kde sa ión Fe3+ pomocou glutatiónu, vitamínu C a iných látok redukuje na Fe2+; v takej forme sa aj vstrebáva. V ďalšej fáze sa Fe2+ viaže so špecifickou bielkovinou apoferitínom a vytvára feritín. Feritín je zložená bielkovina , kt. môže obsahovať až 23% železa. Z feritínu sa železo dostáva do krvnej plazmy,kde sa za prítomnosti CO2 viaže na bielkovinu ß1 globulínovej povahy a vytvára transferín. V tejto forme sa potom transportuje do kostnej drene a zabuduje sa do hemoglobínu dozrievajúcej červenej krvinky.

Časť železa organizmus získava z opotrebovaných a rozpadnutých erytrocytov a časť z potravy. Predpokladom normálneho zužikovania železa v organizme je jeho dostatočný prívod v potrave, dobré vstrebanie v tráviacich ústrojoch , normálna doprava do kostnej drene, neporušné vbudovanie do krvného farbiva v červenej krvinke a úmernosť jeho strát. Porucha na hociktorom stupni metabolizmu železa zapríčiňuje nedostatočnú tvorbu hemoglobínu a druhotne i nedostatok červených krviniek. Erytrocyty sú malé, nerovnako veľké a bledé, pretože obsah hemoglobínu poklesol. Nadmerné straty železa pri zdĺhavých krvácaniach a nedostatočné vstrebanie v tenkom čreve pri chorobách tráviacich ústrojov spôsobujú málokrvnosť z nedostatku železa. Rané štádium nedostatku železa zriedkakedy sprevádzajú nejaké príznaky. Keď však hladina Fe v krvi výrazne poklesne, ku kostnej dreni sa dostáva málo Fe, čo znižuje jej schopnosť vytvárať nové krvinky. Úbytkom červených krviniek sa znižuje aj množstvo kyslíka, ktorý sa dostane z pľúc ku všetkým bunkám, takže človek sa cíti unavený. Tento stav sa nazýva anémia z nedostatku železa. Pri kritickom nedostatku železa sa človek cíti slabý, rýchlo sa zadýcha, vyzerá bledý, stráca chuť do jedla a má sklon k infekciám. Tieto symptómy zmiznú, len čo sa opäť obnoví potrebná hladina Fe v krvi.

ZDROJE ŽELEZA

Potravina - obsah železa
(mg/100g)

Mlieko, vajcia
Slepačí žľtok  7,2
Kravské a kozie mlieko 0,1

Mäso, hydina, ryby
Hovädzie chudé 4,1
Slepačie stehno 2,5
Kapor 1,1
Treska 0,4

Zelenina
Pažítka 8,9
Petržlenová vnať 5,0
Špenát 3,4
Zemiaky 1,0
Biela kapusta 0,9

Ovocie a orechy
Mak 17,3
Lieskové orechy 13,7
Banány 1,7
Čierne ríbezle 1,4
Jablká 0,7

Cereálie a strukoviny
Šošovica 14,7
Pšeničné kĺíčky 8,6
Lúpaná ryža 7,9
Hrach 6,3
Celozrnná pšeničná múka 3,0
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.