referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Medard
Štvrtok, 8. júna 2023
Francis William Aston
Dátum pridania: 02.05.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Itauré
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 529
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 1.6
Priemerná známka: 3.02 Rýchle čítanie: 2m 40s
Pomalé čítanie: 4m 0s
 
Francis William Aston


Francis William Aston (Harbone Anglia, 1877. szeptember 1. - Cambridge Anglia, 1945. november 20.). Nobel-díjas angol fizikus.
Francis William Aston a tömegspektrográf megalkotója.
1922-ben Kémiai Nobel-díjat kapott a "nagyszámú nem-radiaktív elem izotópjainak felfedezéséért és az egész-szám szabályért"

Élete

Francis William Aston a család hét gyereke közül harmadikként született. A Harborne-i Vicarage Iskolában és a Malvern főiskolában tanult, ahol érdeklődése a tudományok felé fordult. 1894-ben végzett a Mason Főiskolában (Később a birminghami egyetem lett), ahol kémiát tanult Frankland és Tilden professzornál, fizikát pedig Poynting professzornál.
Ösztöndíjat kapott 1898-ban, hogy elvégezhesse kutatásait a borkősav savszármazékok optikai kellékekkel való vizsgálata tárgyában. Ebben az időben az akadémia laboratóriumában dolgozott.
1903-ban a Birminghami Egyetem dolgozott és kutatott, érdeklődése a sugárzások felé fordult.
1909-ben elfogadta Sir J.J.Thomson meghívását, hogy Cambridgeben, a Cavendish Laboratóriumban dolgozzon. Ez alatt az idő alatt azonosította a neon két izotópját professzorával.
Az I. világháború alatt a Légierőnél szolgált, Farnboroughban, ahol megismerte a repülőgépek szerelését, de tanulmányozta az atmoszférikus hatásokat is.

1919-ben visszatérve a Cavendish Laboratóriumba professzorként és igazgatóként foglalkozott azzal a problémával, hogy szétválassza a neon izotópjait.
Gyakorlatias ember lévén megépítette és kifejlesztette a tömegspektrográfnak nevezett készüléket, mellyel aztán igazolta, hogy a különböző tömegű atomok és molekulatöredékek szétválaszthatóak, és tömegük megmérhető. A természetben előforduló 287 csak tömegükben különböző atommag közül 217-et ő fedezett fel. Felállította az egész-szám szabályt: minden izotóp atomsúlya egész szám, ha az oxigén tömegszáma állandó egész szám.
Kutatásait és eredményeit a Királyi Akadémián, a Filozófiai Magazinban tette közzé. Könyvet írt (1922-ben Izotópok címmel, az 1923-ban „Anyagok szerkezete a világegyetemben” címmel).
1927-ben felfedezte, hogy tömeghiány mutatkozik, ha egy olyan magnak határozza meg a tömegét, amelyik két másik mag egyesítésének tekinthető, mely felfedezése vezetett el a kötési energia értelmezéséhez is.
A Királyi Akadémia tagja (1921) volt.
Az Orosz Akadémia tiszteletbeli tagja, a Birminghami egyetem doktora és a Dublini Egyetem doktora.
Aston agglegény volt, és lelkes sportember, síelt, úszott, teniszezett, zeneszerető volt, zongorázott, hegedült és csembalózott.
1942-ben, mintegy összegzésként megjelentette a "Mass Spectra and Isotopes" című könyvét.
Cambridge-ben 1945. november 20.-án halt meg.
A tömegspektrográfot széles körben alkalmazzák jelenleg is számos területen (anyagvizsgálat, geológia, a kémia, a biológia és a magfizika).
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.