referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Odfarbovacie prostriedky
Dátum pridania: 07.04.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Bekr1
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 428
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.3
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 2m 10s
Pomalé čítanie: 3m 15s
 
Využíva sa pri nej oxidačný účinok H2O2 na vlasové farbivo.

1.Odfarbovanie vlasov s H2O2: polymérna štruktúra melanínu: je odolná voči organickým a anorganickým rozpúšťadlám. Je veľmi citlivá na alkalické roztoky H2O2.
Melanínové zrná sa ľahko narušujú týmito roztokmi a postupne sa rozpadávajú.

· melanín , ktorý je vo vode rozpustný: sa mení vplyvom H2O2 na rozpustnú formu- tento proces sa nazýva solubilizácia melanínu.

2. Vplyv H2O2 na vlasovú štruktúru: vplyv H2O2 sa neobmedzuje iba na pigmentové zrná , ale postihuje aj vlasový keratín a spájajúce tmely medzi jednotlivými vláknami a bunkami, čo spôsobuje zhoršenie i narušenie stavby vlasov. Chemické zmeny spôsobujú produkty oxidácie keratínu, sú to voľné kyseliny, ktoré vzniknú rozpadom polypeptidového reťazca a oxidáciou disulfidických väzieb. Pri šetrnom bielení sa narušuje menej než 1% keratínu.

ODFARBOVANIE ZAFARBENÝCH VLASOV

Poznáme 3 hlavné spôsoby odfarbovania už zafarbených vlasov: pomocou H2O2, olejovým kúpeľom a derivátmi kyseliny siričitej. Na olejové odfarbovanie sa používa sulfónovaný ricínový olej. Tento je rozpustný vo vode. Používa sa na odstraňovanie niektorých prírodných farbív, ale najmä na odstraňovanie tureckej červene. Odstraňuje aj naše prirodzené farbivo melanín.

ODFARBOVANIE POMOCOU DERIVÁTOV ( H2S2O3 )

1. Používa sa kyslý roztok tiosíranu sodného ( Na2S2O3 ) s prídavkom 2% H2SO4 a 93% H2O2. Je vhodný na odfarbovanie kovových farbív s obsahom Ag. 2. Roztoky Na2S2O5 požívajú sa na odfarbovanie anilínových alebo oxidačných farbív. EMULZIE
Emulzie sa pridávajú do odfarbovacieho roztoku - sú to vlastne polotekuté látky s obsahom tukových a ochranných zložiek, ktoré majú za úlohu zmierniť škodlivé účinky odfarbovacieho roztoku na vlasoch. Emulzie obsahujú 3 - 6 % H2O2.

ODFARBOVANIE DO PLATINOVÉHO TÓNU

Bežnými bieliacimi postupmi nemožno dosiahnuť vysoko svetlý tzv. platinový tón vlasov. Na dosiahnutie takýchto odtieňov sa používa napr. 0,001 % roztok metylénovej modrej.

ZRUŠENIE ÚČINKU ODFARBOVACIEHO PEROXIDOVÉHO KÚPEĽA

Účinok odfarbovacieho kúpeľa možno aj počas pôsobenia na vlasy spoľahlivo celkom zrušiť alebo aspoň zneutralizovať - okysličením. Kyslá reakcia značne obmedzuje účinky H2O2. Kyslý neutralizačný kúpeľ obsahuje : organické kyseliny - octovú, vínnu, jablčnú, citrónovú. PH roztoku je 3 - 4 .
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.