referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Bohuš
Pondelok, 27. januára 2020
Drop fúzatý a jeho ekologická valencia
Dátum pridania: 07.07.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: mrcina
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 708
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 3m 20s
Pomalé čítanie: 5m 0s
 
Drop fúzatý je najťažší a najväčší lietajúci vták v strednej Európe. Tento vták je z čeľade dropov (Otides) a je typickým druhom stepného vtáka, ktorý potrebuje nížinatú rovnú planinu ležiacu maximálne 300 metrov nad morom. Jeho pobyt závisí od pokoja prostredia a potravinovej ponuky na poliach. V zime sa živí oziminami a repkou olejnou. Hniezdi prevažne v obilninách, v tráve a úhoroch. Najlepšie sa cíti na poliach, ktoré sa neobrábajú. Pokoj je pre neho dôležitý najmä počas hniezdenia. Patrí do skupiny vtákov s mocnými nohami a pomerne krátkymi prstami. Ponáša sa na morku. Má však zarastenú hlavu aj krk, nohy má dlhšie a holé aj na spodku holene. Vrch tela a základ krídiel má bielo-hnedý, koniec krídiel čierny. Samec je väčší ako samička, meria asi meter. Váži 12-18 kilogramov, samička len 6-8 kilogramov. Ako hniezdo mu slúži priehlbina v zemi, chránená vysokou trávou, vystlatá steblami. Samica znáša olivovozelené vajcia v počte 2-4, na ktorých sedí 23-28 dní. Mláďatá ihneď opúšťajú hniezdo. Citlivosť dropa sa počas roka mení. Je veľmi plachý, blízkosť človeka neakceptuje a nevie sa prispôsobiť prostrediu tak ako iné druhy živočíchov. Neprekážajú mu však iné živočíchy, hluk diaľnice, toleruje traktory, ale keby ste boli od neho hoci 600 metrov a otvoríte dvere auta, zľakne sa a utečie. Keby bol tento operenec ľuďom prístupnejší, problém s jeho ochranou by bol menší. Na rôznych miestach Európy a Ázie žije približne 50-tisíc jedincov. V Európe sa vyskytujú tri druhy dropa, pričom na Slovensku donedávna žili dva. Je to drop fúzatý (veľký) a bol to drop obojkový (malý). Drop obojkový pravidelne hniezdil na Žitnom ostrove od Dunaja po Trnavu a východne po Hron. Poslednýkrát sa jeho hniezdenie zaznamenalo v období 2. svetovej vojny na Pohroní. Posledné jedince sa objavili roku 1974. Pred 100 rokmi žilo na území Slovenska asi 2400 dropov. Dnes predstavuje celá stredoeurópska populácia približne 1200 jedincov. Tretím druhom dropa, ktorý sa u nás nevyskytuje, je drop hrivnatý. Slovensko je mimo jeho prirodzený areál rozšírenia, ale v roku 1974 ho bolo vidieť v okrese Galanta. Žije v severnej Afrike a Ázii. Obýva lesy a polopúšte.

Drop a Slovensko

V Európe patrí medzi najohrozenejšie vtáky. Na Slovensku ich žije dnes asi 200 na Podunajskej nížine. Domovom dropa na Slovensku sú Sysľovské polia pri bratislavskej mestskej časti Rusovce. Tieto polia sa rozkladajú približne na 1700 hektároch. Je to posledné útočisko dropa na Slovensku. Navyše toto územie je bez elektrického vedenia, takže by sa oblasť nemala ďalej zmenšovať. Na záchranu dropa poskytla rezervácii finančnú podporu v hodnote 80 miliónov korún aj EÚ. Teraz však Slovensku hrozí medzinárodný škandál. Poľnohospodárske družstvo pooralo biotop tohto zvieraťa o rozlohe asi 75 ha. Ide práve o oblasť, kde zvykne tento vták hniezdiť. Urobilo to aj napriek tomu, že táto pôda je navrhnutá špeciálne pre dropa fúzatého. Týmto dôsledkom hrozí dropom vyhynutie na Slovensku. Situácia je o to vážnejšia, keď pomyslím na fakt, že sa na tomto mieste má vybudovať golfové ihrisko. Ochranári tvrdia, že dropy na Slovensku už hniezdiť nebudú a pravdepodobne prezimujú v susednom Maďarsku alebo Rakúsku.Týmto priestupkom sa už asi skončila existencia dropov na Slovensku. Poľnohospodárske družstvo však tvrdí, že žiadneho priestupku sa nedopustilo. Je veľmi smutné, akí sú ľudia nezodpovední a necitliví, keď si nevážia posledného dropa na Slovensku a ešte aj podporujú jeho vyhynutie. Je mi to úprimne ľúto, nie však preto, že Slovensko zbytočne príde o peknú čiastku peňazí (myslím tých 80 miliónov korún, ktoré musíme EÚ vrátiť). Som presvedčená o tom, že by sme my, ľudia, už mali prestať ničiť a začať vytvárať.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.