referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Ochrana života v rybníkoch
Dátum pridania: 09.06.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: pali
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 507
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.9
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 3m 10s
Pomalé čítanie: 4m 45s
 
Nádrže a rybníky okolo seba zhromažďujú jedinečné spoločenstvá rôznych druhov: žiarivo lesklé vážky aj skryto žijúce hady. Jedná sa však o prostredie jemne vyvážené a veľmi citlivé.

História vzniku rybníkov

Hoci mnohé rybníky vyzerajú ako prirodzené vodné nádrže ,v skutočnosti boli vytvorené ľudskou rukou. Veľa nádrží vzniklo ako napájadlá pasúcich sa domácich zvierat, väčšina rybníkov oddávna slúži na chov rýb, hlavne kaprov. Veľký význam mali kedysi rybníky ako zdroj vody poháňajú mlyny a hámre.
Niektoré nádrže vznikli zatopením jám po vyťažených tehliarskych hlinách alebopo tažbe pieku a štrku. Existujú aj rybníky, ktoré boli pôvodne súčasťou ochranných vodných priekop okolo pevností a zámov, Stavitelia rybníkov, ako Jakub Krčín z Jelčian či Štepánek Netolický, vtlačili neopakovateľný ráz celej juhočeskej krajine.
Základnoupodmienkov na budovanie rybníkov bol bohatý zdroj vody. Vznikali preto na menších potokoch alebo v miestach, kde sa hladina spodnej vody nachádza blízko pod pocrchom pôdy. Tak bola ich stojatá voda neustále dopĺňaná čerstvou vodou a vyrovnávali sa straty spôsobené odtokom a vsakovaním. Unikátnim dielom napájajucim rad rybníkov je juhočeská Zlatá stoka.
Menšie rybníky boli vyhĺbene do terénu, väčšie sa vytvorili jednoduchým úrehradením toku pretekajúceho prirodzenou priehlbinou.

Domov pre mnohé živočíchy

Nielen jazerá aleaj rybníky a ďalšie vodné plochy hrajú v našej prírode dôležitú úlohu pre každý živočíšny druh viazaný na sladkú vodu, ako sú napríklad rybky pichľavky alebo chrobáky potápniky obrúbené. Dôležité sú aj ako prostredie na rozmnožovanie napríklad vážok alebo žiab. Voda rybníkov vo vrstvy niekoľko desiatok centimetrov pod hladinov prekonáva neustále veľké telotné výkyvy-rýchlo sa na slnku prehreje a cez noc vychladne.
Niektorým živočíchom takéto zmeny okolitých podmienok vyhovujú. Môžeme medzi ne počítať larvy mnohých komárov. Ich vývoj je tak rýchly, že prebieha dokonca aj v dažďových mlákach, ktoré sú pre ne takými dočasnými rykníkmi.
Ani ploskuliciam nevadí dočasné vyschnutie vody. Svoje vajíčka do bahna na dne. Prečkajú v ňom vypustenie rybníka a po jeho opätovnom naplnení vodou pokračuje ich vývoj nerušene ďalej. Pre prežitie iních druhov je, ale voda nevyhnetnosťou.

Ohrozenie vodných nádrží

Prirodzené nádrže sú veľmi zraniteľním a často len príležitostne existujúcim životním prostredím.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.