referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Voda („V jednej kvapke vody môžeš spoznať celý svet.“)
Dátum pridania: 19.10.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: srnocka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 933
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.4
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 5m 40s
Pomalé čítanie: 8m 30s
 
„V jednej kvapke vody môžeš spoznať celý svet.“


Rieky sú úchvatné a vzrušujúce miesta. Sú domovom najrôznejších zaujímavých foriem života. Je príjemné chodiť popri nich, plávať, chytať ryby. A je úžasné len pri nich sedieť a dívať sa na ne. Máme veľké šťastie, že máme toľko riek a potokov. Sú národným pokladom, o ktorý sa treba starať. Moderná spoločnosť spôsobuje v našich tokoch množstvo zmien. Berieme z nich vodu pre priemysel, poľnohospodárstvo a domácnosti. Dodávame do pôdy chemikálie, ktoré môžu byť splachované do riek. Vylievame do vody jedovaté látky- väčšinou pri nehodách, ale niekedy bezmyšlienkovito - a tie ničia rastliny aj živočíchy, ktoré tam žijú. Bagrujeme ich, uzatvárame do betónu a odstraňujeme vegetáciu na ich brehoch. Zapĺňame ich svojím odpadom. Sme vnútrozemská krajina, to znamená, že všetky naše rieky pramenia a pretekajú vo vnútri našich hraníc, ale vlievajú sa do mora mimo nášho územia. Z toho plynie veľká zodpovednosť za čistotu vody, ktorá opúšťa Slovenskú republiku a priteká do morí a oceánov.


O umieraní vôd

Znečisťovanie životného prostredia je jedným z problémov našej doby, ktorý nerešpektuje žiadne hranice. Všade na svete, na východe aj na západe, platí tichá dohoda, podľa ktorej má človek právo na svojvoľné ničenie ekosystémov. Globálnym príkladom je ničenie vody.
Celosvetové znečisťovanie vôd je samozničenie, ktoré ľudstvo pácha vlastným pričinením. Doposiaľ sme nepochopili, čo vlastne špinením, zanášaním a otravovaním vody ničíme. Voda – to je predsa H2O a dá sa vyrobiť z vodíka a kyslíka. Ale „živá voda“ nie je len H2O. Obsahuje nespočetné množstvo živých organizmov, pre ktoré je životným prostredím. Voda je výsledkom ich jednoty, výsledkom rovnovážnej symbiózy živočíchov a rastlín. Vieme, ako ľahko sa dá táto jednota zničiť a predsa stále zatvárame oči pred jej porušovaním.
Voda, ktorú pijeme, nie je chemický produkt. Pijeme vodu z rôznych vodných zdrojov a je v našom záujme , aby nedošlo k narušeniu biologickej rovnováhy týchto zdrojov. Bohužiaľ sa dnes veľmi často musíme zmieriť s tým, že získavame pitnú vodu zo stoky. Tento postup nie je len nebezpečný, ale aj drahý. Dopustili by sme sa veľkého omylu, keby sme si mysleli, že množstvo vody a vzduchu je neobmedzené. Ľudia, ktorí vyrástli v meste, majú často závideniahodnú vieru v ľudské schopnosti.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.