referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Pracovné prostredie
Dátum pridania: 20.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: shloch
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 001
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 8.3
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 13m 50s
Pomalé čítanie: 20m 45s
 
Pri pracovnej činnosti sa človek dostáva aj pod vplyv chemických, fyzikálnych, biologických a psychosociálnych činiteľov. Ich prejavy sú veľmi pestré, rovnako, ako je pestrá činnosť človeka v pracovnom procese.
Dnes existuje na svete asi 4 milióny chemických látok a tisíce z nich sa používajú vo výrobe. Pri mnohých technologických procesoch sa uvoľňujú do prostredia chemické škodliviny vo forme prachu, dymov, výparov, plynov a smogu.


OLOVO

Použitie: v pracovnom prostredí sa s ním stretávame v podobe prachu a pár vo vyše 150 povolaniach, najmä v podnikoch na výrobu akumulátorov, pri výrobe a aplikácii olovnatých farieb, v zlievárňach olova, v hutách a v sklárstve.
Účinky: do organizmu sa olovo dostáva pľúcami a tráviacim ústrojenstvom. V krvi sa viaže najmä na červené krvinky, ktorými sa dostáva do rozličných orgánov. Ukladá sa v kostiach. Vylučuje sa hlavne žlčou, črevom, materským mliekom, ale aj slinami a potom.
S chronickými otravami sa už v súčasnosti nestretávame, dnes ide väčšinou len o zvýšené pôsobenie – viac Pb v moči, znížené množstvo krvného farbiva, atď.
Opatrenia: lokálne odsávanie prachu a výparov, čistota pracovísk, dôkladná osobná hygiena.


ORTUŤ

Použitie: najmä v elektrotechnike, pri výrobe teplomerov, pri spracovaní farebných kovov, amalgámovej elektrolýze alkalických chloridov a pod.
Účinky: Kovová Hg sa vyparuje už pri normálnej teplote a dostáva sa do pľúc, vyučuje sa močom. Opatrenia: zamedzenie vdychovania ortuťových pár (vetranie, umývateľné podlahy a odstránenie škár, zhromažďovanie Hg pod hladinou vody.


OXID SIRIČITÝ

Použitie: V priemysle vzniká pri výrobe kyseliny sírovej, papiera a celulózy, pri pražení pyritov; používa sa na organickú syntézu. Najviac SO2 sa uvoľňuje pri spaľovaní uhlia v elektrárňach, teplárňach, kotolniach a domácich kúreniskách.
Účinky: vyznačuje sa prudkým dráždivým účinkom na spojovky (slzenie a sčervenanie) a na horné dýchacie cesty (kašeľ, skrátený dych, stiahnutie hrtana).
Opatrenia: nosenie OOPP (masky).


SÍROVODÍK

Použitie: pri výrobe viskózového vlákna, spracovanie ropy, cukrovary, celulózky. V priemysle môže dôjsť k náhlemu výronu tohto plynu. Má vysokú mernú hmotnosť, vo vyšších koncentráciách necítiť jeho zápach.
Účinky: pri miernej akútnej otrave vdychovaním dráždi spojovky a spôsobuje bolesti hlavy, nevoľnosť a slabosť, ktoré po niekoľkých dňoch doznievajú. Pri vysokých koncentráciách nastáva rýchle bezvedomie a smrť.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.