referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
O tom čo znamená ,,rozumieť fyzike"
Dátum pridania: 17.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Matrix
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 6 255
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 21.9
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 36m 30s
Pomalé čítanie: 54m 45s
 
Abstrakt:

V texte sa snažím predložiť niekoľko pohľadov na to, čo znamená „rozumieť fyzike" a odporúčať študentom ako sa majú pripravovať na skúšku z kvantovej mechaniky, ak chcú dostať dobrú známku. Upozorňujem vopred na to, že je to veľmi subjektívny pohľad.

1.Úvod

Tento text vznikol z niekoľkých príčin. Po prvé: viacerí učitelia, vrátane mňa, sa snažia (alebo si to aspoň nahovárajú) učiť tak, aby študenti „porozumeli" ich predmetu a nie aby sa len niečo naučili naspamäť a po skúške to rýchlo zabudli. Samotný termín „porozumieť" ostáva zväčša definovaný len intuitívne. Pokus povedať o tom niečo viac a jasnejšie vedie prirodzene k otázke „čo to znamená rozumieť fyzike?" (alebo určitej fyzikálnej disciplíne).

Druhá príčina je vážnejšia. Počas dlhých rokov vyučovania kvantovej mechaniky (ďalej len QM) som sa pri skúške často stretol s istým nedorozumením medzi mnou a skúšaným študentom. Študent bol presvedčený o tom, že sa QM naučil dobre a ja som jeho odpoveď hodnotil slabšie ako študent očakával. Z môjho hľadiska preto, že som nehodnotil to, ako sa látku „naučil", ale to, ako jej „rozumel". Považujem preto za korektné pokúsiť sa napísať to, čo na skúške hodnotím ako „porozumenie" a teda oceňujem lepšou známkou. Pokúsim sa to aj ilustrovať na viacerých skutočných situáciách.

Tretia príčina je prostá. Otázka o tom, čo to znamená „rozumieť fyzike" je dobrá téma na diskusie s priateľmi pri káve. Už sa na tie diskusie teším.


My fyzici, tak ako asi každá skupina ľudí pracujúcich v nejakej profesii, či disciplíne, máme svoje „profesionálne deformácie". Patrí k nim aj sklon pozerať sa na nefyzikálne problémy očami fyzika, hoci niekedy takýto pohľad neprináša veľa úžitku. Akosi podvedome sme navyknutí považovať za zmysluplné len otázky, na ktoré sa dá zodpovedať jednoznačne a najradšej aj s istou kontrolovateľnou presnosťou. Ak sa to nedá, radšej sa takejto otázke vyhneme. Je to asi prirodzené, veď základné práce modernej fyziky, napr. Galileove a Newtonove, odpovedali na otázky dynamiky jednoduchých sústav, vrátane našej planetárnej sústavy, celkom jednoznačne. Ďalším klasickým príkladom je taký atóm vodíku, hoci aj vo vonkajšom poli, kde sa dá oddeliť viac dôležité od menej dôležitého, zaviesť nultý rád a vyššie priblíženia a pod. Aj keď v histórii fyziky boli v určitých obdobiach viaceré konkurujúce si teórie, napokon sa to vyriešilo v prospech jednej z nich.


V iných disciplínach ako napr.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Zdroje: [1] V.Votruba, Základy speciální teorie relativity, Academia, Praha, 1969, [2] V.Votruba, Č. Muzikář, Teorie elektromagnetického pole, Nakladatelství ČSAV, Praha, 1958, [3]R.Feynman, To snad nemyslíte vážně!, Mladá Fronta, Praha, 1989, R.Feynman, O povaze fyzikálnch zákonů, AURORA, Praha, 1998, R.Feynman, R.Leighton, M.Sands, Feynmanove prednášky z fyziky, Diely 1 – 5, Alfa Bratislava, 1980-1990 R. Feynman, Kvantová elektrodynamika, Enigma, Bratislava, 1999, [4] G.Pólya: Mathematical discovery, dostupné aj v preklade do ruštiny ako Matematičeskoje otkrytie, Moskva Nauka 1976, [5] R.Feynman, O povaze fyzikálních zákonů, AURORA, Praha, 1998, [6] L.Kvasz, On understanding as standing under, Acta Didactica Univ. Com., Mathematics, Issue 1 (1992) 29, [7] V.Černý, Acta Phys. Slov. 49 (1999) xv., [8] E.F.Taylor, J.A. Wheeler: Space- time physics, Introduction to Special Relativity
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.