referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Elektrické pole
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: demo
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 135
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 7.7
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 12m 50s
Pomalé čítanie: 19m 15s
 
Elektrický náboj, ktorý vzniká pri vzájomnom styku niektorých telies (napr. pri trení) na ich povrchu. O telese, ktoré má elektrický náboj, hovoríme, že je zelektrizované, alebo že je elektricky nabité. Veľkosť elektrického náboja Q sa meria v jednotkách coulomb, značka C.
Elektrický náboj má veľa dôležitých vlastností:
1. Elektricky nabité teleso pôsobí silou na iné telesá. Napr. zelektrizovaná týč z novoduru priťahuje guľôčku elektrického kyvadielka
2. Elektrický náboj môžeme dotykom preniesť z povrchu jedného telesa na povrch iného telesa. Napr. z elektricky nabitej tyče prenesieme náboj pomocou skúšobnej guľôčky na elektroskop alebo na elektrometer.
3. Elektrický náboj sa môže premiestňovať aj v telese. Látky, v ktorých sa elektrický náboj premiestňuje, volajú sa vodiče. Látky, v ktorých sa náboje nepremiestňujú, sú izolanty alebo dielektriká.
4. Existujú dva druhy elektrického náboja. Jeden označujeme ako kladný, druhý ako záporný. Kladný - sklená týč trená kožou, záporný - tyč z novoduru trená srsťou.
5. Dve telesá so súhlasnými elektrickými nábojmi sa navzájom odpudzujú, dve telesá s nesúhlasnými elektrickými nábojmi sa navzájom priťahujú.
6. Elektrický náboj je nedeliteľný. Nemôžeme ho deliť neobmedzene, ale iba po elementárny náboj.
7. Nosiči elektrických nábojov v atóme sú protóny a elektróny. Elektrický náboj protónu je kladný, elektrónu záporný, pričom náboje všetkých protónov a elektrónov sú rovnako veľké. Experimentálne sa dokázalo, že sú to elementárne náboje, ktoré nemožno ďalej rozdeliť. e = 1.602.10-19 C.
8. Každý atóm predstavuje sústavu kladných nábojov +e umiestnených v jadre atómu a sústavu záporných nábojov -e rozložených v jeho elektrónovom obale. Keď sa súčet nábojov +e rovná súčtu nábojov -e, atóm je navonok elektricky neutrálny.
9. Elektróny v elektrónovom obale atómu sú viazané elektrickými silami k jeho jadru. Keď sa z obalu odpúta jeden alebo viac elektrónov, vzniká z pôvodne neutrálneho atómu kladný ión, pripojením jedného alebo viacerých elektrónov k obalu vzniká záporný ión.
10. V atómoch kovov elektróny najviac vzdialené od jadier atómov sa od nich ľahko odpútavajú. Vznikajú voľné elektróny, ktoré tvoria v štruktúre kovov elektrónový plyn, ktorý spôsobuje dobrú elektrickú vodivosť kovov.
11.Pri trení dvoch telies nastáva premiestňovanie elektrónov z jedného telesa na druhé (zo srsti na tyč).
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Galéria k článku [1]
Podobné referáty
Elektrické pole SOŠ 2.9996 908 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.