referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
André Marie Ampére životopis
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: lucinkaaa
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 359
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
André Marie Ampére sa narodil 22. januára 1775 v Polémieux pri Lyone. Už ako štrnásťročný chlapec s veľkým nadšením prečítal všetkých dvadsať zväzkov francúzskej encyklopédie Diderota a d Alemberta, ktoré v ňom vyvolali záujem o prírodné vedy, matematiku a filozofiu. Venoval sa najmä štúdiu botaniky, chémie, fyziky a matematiky, ako osemnásťročný ovládal okrem latinčiny aj taliančinu a gréčtinu.
V roku 1801 sa stal profesorom fyziky v centrálnej škole v meste Bourg a od roku 1805 už pôsobil na polytechnickej škole v Paríži. V tých časoch veľa pracoval v oblasti matematiky. Uverejnil celý rad vedeckých prác a teórií pravdepodobnosti, o aplikovaní vyššej matematiky na problémy mechaniky a o rôznych problémoch matematickej analýzy. Za vedecké práce v teórii diferencionálnych rovníc ho v roku 1814 vymenovali za člena Inštitútu ( vedecká ustanovizeň, s ktorej neskôr vznikla francúzska akadémia vied ) a v roku 1824 za profesora experimentálnej fyziky na Collége de France.
Najvýznamnejšie Ampérové práce však pochádzajú z oblasti fyziky. V roku 1820 upútal pozornosť fyzikov Oerstedom objavený úkaz pôsobenia el. prúdu na magnetku. Ešte v tom istom roku Ampére oznámil na zasadnutí Akadémie svoje nové objavy v tejto oblasti. Predovšetkým oznámil, že na určenie odchýlky severného pólu magnetky nachádzajúcej sa pod vodičom z el. prúdom stanovil tzv. pravidlo palca, ktoré sa v princípe dodnes používa ako tzv. pravidlo pravej ruky. Starostlivé experimentálne a teoretické výskumy vzájomného pôsobenia el. prúdu a magnetu priviedlo Ampéra k objaveniu vzájomného pôsobenia el. prúdov a k vysloveniu prvej teórie magnetizmu. K tejto teórii Ampére poukázal na spojitosť medzi magnetizmom a el. prúdom ako dvoma skupinami javov, ktoré predtým považovali za principiálne odlišné. V roku 1826 sa mu podarilo odvodiť kvantitatívny zákon vzájomného pôsobenia el. prúdov: „Sila, ktorou sa na seba pôsobia dva elementy prúdu, je priamo úmerná súčinu prúdov a nepriamo úmerná štvorcu ich vzdialenosti.“
Po roku 1828 sa Ampére vrátil k vedeckej práci v oblasti matematiky, keď zverejnil ešte niekoľko prác z vyššej matematiky. Pokúsil sa aj o roztriedenie vied na základe úvah filozofických i matematických.
Jeho geniálne vedecké práce základného významu pre fyziku uznávali už za jeho života, no napriek tomu nemal nikdy dosť finančných prostriedkov na pokusy.
Jedného z najvzácnejších fyzikov stratil svet na úradnej ceste do Marseille, 10. júla 1836, keď zomrel André Marie Ampére.
 
Podobné referáty
Andre Marie Ampere životopis SOŠ 2.9790 331 slov
Andre Marie Ampere životopis SOŠ 2.9583 327 slov
André Marie Ampére životopis SOŠ 2.9530 414 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.