referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Fotografovanie
Dátum pridania: 16.12.2001 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Hieu
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 211
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.8
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 1m 20s
Pomalé čítanie: 2m 0s
 
Skoro všetky fotografie sa robia fotoaparátom. Je to svetlotesná skrinka s otvorom na prednej strane, v ktorom sú sklenné šošovky, aký do aparátu premietali jasný, ostrý obraz svetla. Ten sa zaznamenáva buď na film, alebo v prípade videokamery na elektronické bunky citlivé na svetlo.
Najjednoduchší fotoaparát má uzávierku, ktorá na okamih odcloní šošovky a zasa ich uzavrie, čím sa film nakrátko osvieti a naťahovací mechanizmus – pri každej snímke film presunie a jedno políčko.
Väčšina moderných fotoaparátov však má rôzne elektronické obvody, ktoré zabezpečuje, aby sa pri každom zábere do aparátu dostala potrebné množstvo svetla (autoexpozícia), a aby bol obraz dokonale zaostrený (automatické zaostrovanie).

Typy fotoaparátov

Pre rôzne typy fotoaparátov sú určené filmy rôzneho formátu. V malom fotoaparáte 110 sa používa film široký 11mm. Do fotoaparátov stredného rozmeru sa dávajú filmy široký 68mm. Najobľúbenejší je však formát 35mm na negatívy a diapozitívy s rozmermi 24x36mm. Prvé fotografovanie

Fotografické kamery sú veľmi staré, ale fotografovanie bolo vynájdené až v 20 rokoch 19.storočia. Prvý známu fotku urobil Francúz Joseph Niepce v roku 1982, bola však veľmi rozmazaná a expozícia trvala osem hodín. V roku 1839 iný Francúz L. Daguerre vynašiel spôsob, ako urobiť ostrú fotografiu v priebehu niekoľkých minút na medenú platňu, potiahnutú striebrom. Systém negatív- pozitív, ktorý sa dnes používa, vynašiel Angličan William H. F. Tallok. .
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.