referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Zvuk
Dátum pridania: 09.01.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: logoman
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 315
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.1
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 1m 50s
Pomalé čítanie: 2m 45s
 
Ozaj, čo sa stane, ak klepneme na okraj skleneného pohára? Energia, ktorú sme vynaložili zapríčinila chvenie skla. Ak sa okraj pohára pohybuje smerom von, tlačí pred sebou vzduch a tým sa vytvára vzduchová vrstva, ktorej hustota je väčšia ako hustota okolitého vzduchu. Táto vrstva stláča pred sebou ďalší vzduch, ten ďalší a tak postupne ďalej. Takáto stlačená vzducová vrstva sa roztahuje, čím však stláča ďalší vzduch vo svojom okolí a vytvára novú vrstvu. Týmto spôsobom sa tlaková vlna šíri ďalej na všetky strany. Ak sa okraj skla pohybuje smerom dovnútra, na vonkajšej strane pohára najbližší okolitý vzduch zredne. Pretože v redšom vzduchu je tlak nižší vzduch sa pohybuje smerom k okraju pohára. Tým však poklesne tlak vzduchovej vrstvy za ním. Ďalšia vrstva sa opäť pokúša zaplniť miesto z nižším tlakom, a tak ďalej.
Zvuková vlna sa skladá z jednej vrstvy zriedeného vzduchu. Jedna úplna vybrácia skleneného pohára vytvára jeden cyklus. Keď klepneme na pohár vykoná za sekundu 800 úplných cyklov. Všetky zvuky sú výsledkom chvenia. Volným okom je ťažko vidieť chvenie okraja skleneného pohára. Ak však udrieme na chladničku zistíme, že jej konce sa chvejú. Zvuk počujeme vtedy, keď sa nám zvukové vlny dostanú do uší. Rýchlosť šírenia zvuku

V rôznych materialoch sa zvukové vlny šíria rozličnou rýchlosťou.


Rýchlosť šírenia zvuku závisí aj od teploty prostredia- nižšia teplota spomaluje šírenie zvuku, šírenie zvuku je podmienené aj vlhkosťou.
Vo vákuu sa zvuk nemôže šíriť, pretože sa v ňom nemôžu vytvárať zvukové vlny. Hlasitosť zvuku sa určuje podla velkosti kmitov vytvárajúcich zvuk. Výšku tónu určuje počet vybrácii- čím menší počet vybrácii = nižší tón.

Hluk, hudba a akustika

Zvuky, ktoré májú rovnakú frekvenciu alebo rovnaký tón, majú často rôznu kvalitu.tón huslí je úplne iný, ako tón klarinetu. Na husliach sa chveje struna v klarinete jazýček v náhubku. Rozličné časti na husliach vydávajú rozličný zvuk, kombinácie chvení vytvárajú svojrázne zafarbenie huslového tónu. Všetky zvuky, ktoré počujeme sú výsledkom kombinácii. .
 
Podobné referáty
Zvuk SOŠ 2.9609 265 slov
Zvuk GYM 2.9413 783 slov
Zvuk 2.9445 1456 slov
Zvuk 2.9789 896 slov
Zvuk 2.9765 219 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.