Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Klimatické oblasti Austrálie

Stručná charakteristika podnebia Austrálie
Austrália leží ako jediný osídlený svetadiel výhradne na južnej pologuli. Pomerne súmerne sa rozkladá okolo obratníka Kozorožca. Podnebie sa mení s geografickou šírkou od tropického až k miernemu. Sever (aj severovýchod), ktorý predstavuje dve pätiny celkovej rozlohy leží v tropicom pásme, ostatná časť má subtropické a mierne podnebie. Vnútrozemie je horúce a veľmi suché – až púštne, ovplyvnené hradbou Východoaustrálskeho pohoria. V pásme veľmi vlhkého tropického podnebia sú priemerné mesačné teploty 25-28ºC, ročný úhrn zrážok asi 2000 mm (York). V miernom pásme južných okrajových oblastí miestami klesajú teploty aj pod 0ºC.

Jednotlivé klimatické oblasti
Podľa špecifických zvláštností môžeme Austráliu rozdeliť do piatich hlavných klimatických oblastí:
1. Oblasť suchého a horúceho kontinentálneho podnebia
Môžeme ju ešte rozdeliť na podoblasť: púštnu a polopúštnu. Zaberá široký územný pruh v strede Austrálie približne medzi 19º a 30º j.š., ktorý sa tiahne od západného okraja Južného Walesu a juhozápadného Queenslandu k západu. Zahŕňa zlatonosné územie západnej Austrálie a vo svojej severnej časti zasahuje až takmer k pobrežiu. Celá oblasť trpí nedostatkom zrážok. Ročné priemery sú nižšie ako 250 mm. Zrážky však v jednotlivých mesiacoch a rokoch prudko kolíšu, preto dlhodobé priemery nevystihujú skutočný stav. V severnej časti oblasti sa príležitostne objavujú zrážky búrkového charakteru, na východe prinášajú zrážky pasáty, na juhu a na západe západné vetry. Len výnimočne sa vo vnútrozemí objavia tropické cyklóny, ktoré prinášajú silné, krátko trvajúce dažde. Suché vnútrozemie je v lete jednou z najteplejších oblastí na svete. Všeobecne sú vo veľkej časti austrálskeho vnútrozemia výparové hodnoty väčšie než priemerné mnostvo zrážok.
2. Oblasť mierneho podnebia s celkom pravidelne rozloženými zrážkami
Táto oblasť zahŕňa Tazmániu, východnú časť Viktórie a juhovýchodnú časť Južného Walesu. Suché obdobie tu nebýva, zrážky padajú s väčšími či menšími odchylkami takmer po celý rok. Na severe oblasti prší najviac v lete, v strednej časti v zime a na juhu sú zrážky rozložené dosť rovnomerne po celý rok. Asi 2000 mm zrážok za rok spadne v Tazmánii, hlavne v západnej časti, ktorá leží na náveternej strane stálych západných vetrov. Pod ich vplyvom je zvyčajne v zime aj východná časť Viktórie, v lete sú sem zrážky prinášané juhovýchodnými vetrami.

Vetry prichádzajúce od oceánu tu narážajú na hradbu Východoaustrálskeho pohoria a preto všetky prinesené zrážky spadajú na úzky pruh pobrežnej roviny. Malé územie v Austrálskych Alpách a v najvyšších polohách Tazmánie má studené podnebie. Podnebie severných častí tejto oblasti ma už charakter subtropického podnebia.
3. Oblasť mierneho až subtropického podnebia s výrazným zimným zrážkovým maximom
Patrí sem juhozápadný cíp Austrálie, juhovýchodná časť teritória Južnej Austrálie a západná časť Viktórie. Oblasť má, hlavne v severných častiach, prechodné rysy subtropického a mierneho podnebia. Zrážky sú tu dostatočné (miestami aj cez 1500 mm), v priebehu roka sú však rozložené nerovnomerne, pretože asi polovica z nich pripadá na zimu a len niekoľko percent na leto. Juhozápad má v priemere viac zrážok ako východná časť. Priemerné teploty juhozápadného pobrežia sa len nepatrne odchyľujú od priemerných teplôt rovnakých šírok na juhovýchodnom pobreží.
4. Oblasť subtropického až tropického podnebia so zrážkami prinášanými pasátmi
Celoročnému pôsobeniu pasátov je vystavený len pás východného pobrežia medzi Cooktownom a Bundabergom. Vplyv pasátov však pozorujeme aj južnejšie od tejto hranice v úseku medzi Bundabergom a Brisbane. Letný pasát vanie z východu a prináša dostatok zrážok. Pomerne suché západné vetry vanú v severnej časti v lete, na juhu v zime. Teploty aj zrážky sa zvyšujú smerom na sever.
5. Oblasť tropického podnebia so zrážkami prinášanými monzúnmi
Táto oblasť zaberá Arnhemskú zem, pobrežie Carpentárskeho zálivu, Yorský polostrov a severozápadné pobrežie až po Broome. Obdobie dažďov, po ktorom nasleduje dlhšie obdobie sucha, je tu výrazne vyhranené. Najviac zrážok padá v dažďovom období (od konca novembra do konca apríla) v období letného monzúnu. Najteplejšie obdobie roku teda býva pred začiatkom dažďov. Smerom do vnútrozemia zrážok podstatne ubúda, tým sa predlžuje aj obdobie sucha, a to už v pomerne malej závislosti od pobrežia. Trojmesačné obdobie dažďov je ešte dostatočné pre rast lesov a saván. Oblasti ďalej na juhu, ktoré majú kratšie zrážkové obobie než tri mesiace, už počítame k suchému vnútrozemiu.

Zdroje:
BRINKE, J. (1983): Austrálie a Oceánie. SPN Praha. -
MOCKO, Z. (1975): Krajiny sveta: politicko-ekonomická príručka. Pravda Bratislava. -

Linky:
http://www.bom.gov.au/climate - www.bom.gov.au/climate

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk