referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Klimatické oblasti Austrálie
Dátum pridania: 29.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: zapalka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 656
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.5
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 4m 10s
Pomalé čítanie: 6m 15s
 
Stručná charakteristika podnebia Austrálie
Austrália leží ako jediný osídlený svetadiel výhradne na južnej pologuli. Pomerne súmerne sa rozkladá okolo obratníka Kozorožca. Podnebie sa mení s geografickou šírkou od tropického až k miernemu. Sever (aj severovýchod), ktorý predstavuje dve pätiny celkovej rozlohy leží v tropicom pásme, ostatná časť má subtropické a mierne podnebie. Vnútrozemie je horúce a veľmi suché – až púštne, ovplyvnené hradbou Východoaustrálskeho pohoria. V pásme veľmi vlhkého tropického podnebia sú priemerné mesačné teploty 25-28ºC, ročný úhrn zrážok asi 2000 mm (York). V miernom pásme južných okrajových oblastí miestami klesajú teploty aj pod 0ºC.

Jednotlivé klimatické oblasti
Podľa špecifických zvláštností môžeme Austráliu rozdeliť do piatich hlavných klimatických oblastí:
1. Oblasť suchého a horúceho kontinentálneho podnebia
Môžeme ju ešte rozdeliť na podoblasť: púštnu a polopúštnu. Zaberá široký územný pruh v strede Austrálie približne medzi 19º a 30º j.š., ktorý sa tiahne od západného okraja Južného Walesu a juhozápadného Queenslandu k západu. Zahŕňa zlatonosné územie západnej Austrálie a vo svojej severnej časti zasahuje až takmer k pobrežiu. Celá oblasť trpí nedostatkom zrážok. Ročné priemery sú nižšie ako 250 mm. Zrážky však v jednotlivých mesiacoch a rokoch prudko kolíšu, preto dlhodobé priemery nevystihujú skutočný stav. V severnej časti oblasti sa príležitostne objavujú zrážky búrkového charakteru, na východe prinášajú zrážky pasáty, na juhu a na západe západné vetry. Len výnimočne sa vo vnútrozemí objavia tropické cyklóny, ktoré prinášajú silné, krátko trvajúce dažde. Suché vnútrozemie je v lete jednou z najteplejších oblastí na svete. Všeobecne sú vo veľkej časti austrálskeho vnútrozemia výparové hodnoty väčšie než priemerné mnostvo zrážok.
2. Oblasť mierneho podnebia s celkom pravidelne rozloženými zrážkami
Táto oblasť zahŕňa Tazmániu, východnú časť Viktórie a juhovýchodnú časť Južného Walesu. Suché obdobie tu nebýva, zrážky padajú s väčšími či menšími odchylkami takmer po celý rok. Na severe oblasti prší najviac v lete, v strednej časti v zime a na juhu sú zrážky rozložené dosť rovnomerne po celý rok. Asi 2000 mm zrážok za rok spadne v Tazmánii, hlavne v západnej časti, ktorá leží na náveternej strane stálych západných vetrov. Pod ich vplyvom je zvyčajne v zime aj východná časť Viktórie, v lete sú sem zrážky prinášané juhovýchodnými vetrami.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Zdroje: BRINKE, J. (1983): Austrálie a Oceánie. SPN Praha., MOCKO, Z. (1975): Krajiny sveta: politicko-ekonomická príručka. Pravda Bratislava.
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.