referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Vývoj energetického hospodárstva
Dátum pridania: 11.07.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: kukolar3
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 144
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 0.6
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 1m 0s
Pomalé čítanie: 1m 30s
 
V súčasnosti možno pozorovať vo svete päť hlavných smerov vývoja energetického hospodárstva, ktoré do značnej mieri ovplyvňujú lokalizáciu priemyselných závodov:
1. Rýchle tempo rastu spotreby energie. Aj napriek všeobecnej snahe znižovať energetickú náročnosť jednotlivých činností človeka spotreba energie vo svete prudko stúpa.
2. Zvyšovanie využívania primárnych zdrojov energie. Napr. v priebehu niekoľkých desaťročí nastalo až trojnásobné zníženie spotreby palív pri zachovaní toho istého výkonu automobilu.
3. Zmeny vo využívaní zdrojov energie. V budúcnosti v spotrebe jednotlivých zdrojov energie môžu byť kľúčovou úlohou svetové zásoby primárnych zdrojov energie.
4. Objavovanie a využívanie nových zdrojov energie. Popri jadrovej energiisa začínajú výraznejšie využívať aj ďalšsie druhy energie: slnečná energia, veterná energia, energia morského prílivu,....V porovnaní s uhlím, ropou a zemným plynom sú ich výhody v tom, že sú ekologicky nezávadné a znovuobnoviteľné (prirodzene, s výnimkou jadrovej energie).
5. Vo svete exisuje a zvyšuje sa rozpor medzi producentmi a spotrebiteľmi zdrojov energie.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.