referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Moldava nad Bodvou
Dátum pridania: 28.09.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Penksa
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 533
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 2
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 3m 20s
Pomalé čítanie: 5m 0s
 
Počet obyvateľov: 10500
Národnosť: slovenská - 47,4 %
: maďarská - 49,1 %
: iná - 3,5 %

Mesto Moldava nad Bodvou leží v Košickej kotline, juhozápadne od Košíc na medzinárodnej ceste E 571 smerom na Rožňavu. Cez mesto prechádza železničná trať Košice - Zvolen. Košické letisko je od mesta vzdialené 25 km. Do západnej časti mesta zasahuje najvýchodnejší výbežok Slovenského krasu. Nadmorská výška chotára sa pohybuje v rozmedzí od 203 do 284 m n.m. Cez mesto prechádza 21. poludník. Prvá písomná zmienka o meste je z roku 1255, ktorá potvrdzuje stav o existencií usadlosti s názvom ZEKERES (Szekeres) s pred sto rokov. Vtedy bolo mesto kráľovským majetkom a patrilo k turnianskemu panstvu. Názov Moldava nad Bodvou sa používa od roku 1927. Sú zmienky o tom, že už pred rokom 1290 stál v Moldave murovaný kostol, na základoch ktorého v 15. storočí postavili gotický kostol. V roku 1317 je zaznamenané, že mesto riadila mestská rada na čele s richtárom. K rozvoju mesta prispela historická udalosť zo 14. storočia, kedy kráľ Karol Róbert a neskôr jeho syn udelili Košiciam mnohé výsady, medzi nimi aj právo vyberať od kupcov vysoké mýta a dane.

Mnohí obchodníci vtedy obišli Košice a cestu na sever do Poľska hľadali cez Moldavu. V tomto storočí sa v Moldave vybudoval rozsiahli pivničný systém (sčasti zachovaný dodnes), ktorý sa využíval na skladovanie tovaru - najmä ovocia a vína. V súvislosti s tým sa potom v oblasti rozšírilo pestovanie viniča a výroba vína a prekvitali súvisiace remeslá. V roku 1345 sa Moldava zaradila medzi slobodné kráľovské mestá s právom trhu, čím sa stáva významným obchodným centrom okolia. V roku 1548 už mala školu a mnohé remeselnícke cechy. Vojny, epidémie a turecký vpád poznačili mesto. V roku 1590 skoro celé mesto sa stáva obeťou požiaru. Zachovali sa len múry kamenného kostola. V roku 1795 mesto opäť horelo. Plamene pohltili 5 tisíc zväzkovú knižnicu, zhoreli všetky domy, roztavili sa zvony kostolov a oba zostali bez strechy. Zachovala sa len jeden drevená brána, ktorá sa dodnes nachádza na dvore Východoslovenského múzea v Košiciach, jej kópia bola odhalená v roku 1996 a je umiestnená pri reformovanom kostole v Moldave nad Bodvou. V roku 1868 sa začala železničná doprava z Košíc do Turne a v roku 1894 aj do blízkeho Medzeva. Moldava bola už v tých časoch okresným sídlom (až do roku 1960).

Rozkvet mesta narušila prvá a neskôr druhá svetová vojna. Kľudný a harmonický malomestský život zmenili 50. a 60. roky, po začatí výstavby VSŽ Košice. To vytvorilo nové pracovné príležitosti, nastal príliv obyvateľstva, počet obyvateľov sa viac než zdvojnásobil a začala sa rozsiahla bytová výstavba. Zmenilo sa aj národnostné zloženie obyvateľstva, dovtedy prevažne maďarské. Dnes má mesto okolo 10500 obyvateľov, toho sa 49,1 % hlási k maďarskej národnosti, 47,4 % k slovenskej a 3,5 % je inej národnosti. Napriek nepriaznivej situácií a vysokej miere nezamestnanosti sa mesto rozvíja. Boli opravené miestne komunikácie, zrekonštruovalo sa historické jadro, prerábajú sa staré kotolne na ekologické. Mesto ponúka dobré možnosti pre podnikateľskú činnosť, pre potenciálnych investorov ponúka voľné zastaviteľné plochy. V súčasnosti fungujú v meste 3 materské školy slovenské, 1 maďarská, 2 slovenské ZŠ a 1 s vyučovacím jazykom maďarským, 1 slovenské a 1 maďarské gymnázium, dvojjazyčná Stredná odborná škola poľnohospodárska, osobitná škola a základná umelecká škola. Má dobré autobusové aj vlakové spojenie, zastavujú tu aj medzinárodné a diaľkové autobusové linky a rýchliky. Na košické letisko trvá cesta len 30 minút. Mesto má hotel, poštu a nemocnicu. Je vynikajúcim východiskovým bodom k návšteve okolitých prírodných krás a historických pamiatok.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.