referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Okres Púchov
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: mondeo
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 994
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.9
Priemerná známka: 3.02 Rýchle čítanie: 6m 30s
Pomalé čítanie: 9m 45s
 
rozloha: 375 km2
počet obyvateľov: 46222
počet obcí: 21
najvyšší bod územia: 940 m n.m.
najnižší bod územia: 253 m n.m

Prírodné podmienky:

Geologický vývoj a povrch:

Mesto Púchov a jeho okres leží v členitej doline stredného toku Váhu v severnej časti Ilavskej kotliny (Považské podolie) na rozhraní Bielych Karpát, Javorníkov a Strážovských vrchov v Podmanínskej pahorkatine.
Váh v svojej doline, ktorá je miestami vyše 1 km široká, sa zarezal do skalného podložia až 200 m. Charakter doliny sa formoval koncom neogénu a cez celý kvartér. Rôznosť morfologických celkov na tomto území vychádza z geologickej stavby. V miestach s menej odolnými horninami sú úbočia miernejšie (oblasť južne od Púchova), v miestach s horninami tvrdšími a odolnejšími proti vetraniu sú úbočia strmšie (úsek okolia priehrady na pravom brehu). Geológia okolia Púchova je veľmi zložitá. Biele Karpaty tvoria prevažne horniny starotreťohorného a druhohorného veku, Javorníky majú podobné zloženie a v Strážovských vrchoch na ľavom brehu Váhu vystupujú mladotreťohorné (štrky), prípadne starotreťohorné (pieskovce a bridlice) a druhohorné horniny. Najväčší význam majú horniny bradlového pásma, ktoré sa tiahne z Moravy cez Púchov, Považím k Žiline, odtiaľ na Oravu, do Poľska a končí sa na východnom Slovensku. Na nive a terasách pozdĺž Váhu je reliéf rovinatý a pahorkatinný, v Bielych Karpatoch a v Strážovských vrchoch vrchovinový a hornatinový. V oboch pohoriach ho spestrujú bradlové tvrdoše. Chránené územia:

Okres je pozoruhodný tým, že sem zasahuje viac veľkoplošných chránených území, ako je v ňom maloplošných chránených území. Ide o časti chránených krajinných oblastí Biele Karpaty, Kysuce (Javornícka časť) a Strážovské vrchy. Centrálne časti pohorí Javorníky a Strážovské vrchy sú navyše chránenými oblasťami prirodzenej akumulácie vôd. V okrese sú iba 2 maloplošné chránené územia, a to pri obci Lednica: prírodná rezervácia Lednické bradlo a prírodná pamiatka Lednické skalky.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.