referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Káva
Dátum pridania: 15.03.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Kaja
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 506
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.9
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 3m 10s
Pomalé čítanie: 4m 45s
 
Klady:
-mierne preháňadlo a diuretikum
-povzbudzuje pozornosť
-v prípade potreby pomáha prekonať ospalosť

Zápory:
-vysoký príjem tureckej alebo prekvapkávanej kávy súvisí so zvýšeným rizikom srdcových ochorení
-turecká káva môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi
-u citlivých osôb môže vyvolať migrénu
-ženy, ktoré pijú veľké množstvo kávy, riskujú v neskorších rokoch vznik osteoporózy

Okrem toho, že je káva bohatým zdrojom KOFEÍNU, obsahuje aj 300 ďalších zložiek, ale len jediná má výživovú hodnotu. Niacín vzniká v priebehu praženia zŕn a jedna šálka kávy ho obsahuje asi l mg. Aby ste z tohto zdroja pokryli dennú potrebu niacínu pre dospelú osobu, museli by ste vypiť asi 15 šálok. Ďalšia výživová hodnota nápoja vzniká pridaním mlieka a cukru.

Káva a cholesterol
Niekoľko výskumov potvrdilo, že náruživí kávičkári, ktorí denne vypijú viac ako šesť šálok, sa vystavujú riziku SRDCOVÝCH CHORôB. Toto riziko však súvisí skôr so spôsobom prípravy kávy ako s obsahom kofeínu. Keď sa káva pripravuje v prekvapkávači alebo varením mletej kávy vo vode, uvoľňujú sa dve chemické látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdcového ochorenia. Tieto látky, nazývané kofestol a kofeol, sa prirodzene vyskytujú v kávových zrnách. Odstránia sa však filtráciou kávy cez papier alebo pri výrobe instantnej kávy.

Káva a srdcové choroby
Keď vypijete šálku kávy, zrýchli sa vám pulz a váš KRVNÝ TLAK mierne stúpne. Striedme pitie kávy však nespôsobuje trvalo vysoký krvný tlak, a dokonca ani osoby, ktoré vysoký krvný tlak majú, sa jej nemusia úplne vzdať. Donedávna lekári každému, kto prekonal infarkt, odporúčali nepiť kávu vôbec alebo len v bezkofeínovej forme. Argumentovalo sa tým, že káva alebo kofeín vyvolávajú nepravidelnú srdcovú činnosť a zvyšujú riziko ďalšieho infarktu.
Nedávne výskumy v Británii a Spojených štátoch, pri ktorých sledovali pacientov po infarkte, však dokázali, že pitie filtrovanej kávy k nepravidelnému srdcovému rytmu nevedie, takže po infarkte sa nemusí nevyhnutne s pitím kávy prestať.

Káva ako preháňadlo
Kofeín sám osebe nemá laxatívne účinky. Káva bez kofeínu je dokonca silnejším preháňadlom ako obyčajná, a vedci sa stále usilujú spresniť, ktorá z ďalších 300 organických látok obsiahnutých v kávových zrnách stimuluje vylučovanie stolice.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Káva SOŠ 2.9212 4376 slov
Káva SOŠ 2.9246 1036 slov
Káva SOŠ 2.9654 647 slov
Káva SOŠ 2.9791 1876 slov
Káva SOŠ 2.9650 1313 slov
Káva SOŠ 2.9379 1453 slov
Káva SOŠ 2.9486 497 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.