referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Marihuana
Dátum pridania: 10.04.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Aulida
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 133
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 6.1
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 10m 10s
Pomalé čítanie: 15m 15s
 

Marihuana patrí medzi najčastejšie nezákonne užívané drogy. Marihuana sú sušené listy, steblá, semená alebo kvety rastliny zvanej konope. Hašiš a hašišový olej sú silnejšie formy marihuany. Všetky formy marihuany môžu ovplyvňovať myslenie. Účinok marihuany na užívateľa je závislý hlavne od množstva THC, ktorý je v marihuane prítomný.

Marihuana a hašiš sú dve podoby tej istej rastliny - konope siateho (Cannabis sativa). Jedná sa o dvojdomú rastlinu vyskytujúcu sa v rozličných klimatických podmienkach, v rôznych nadmorských výškach - až do 3000 metrov nad morom, rastúcu do výšky 3 - 4 metrov. To, že je schopná rásť v odlišných geografických šírkach, klimatických podmienkach a pôdach sa prejavuje na vzhľade, chuti a vôni konope. Za deň vyrastie aj o desať centimetrov. Je pokrytá žľazami, z ktorých vyteká hnedastá, nepríjemne páchnuca živica nazývaná tiež „red oil“. Existuje viacero druhov konope, no z hľadiska účinkov je najžiadanejšie konope indické (Cannabis sativa L. var. indica) a konope americká (Cannabis sativa L. var. americana). To prvé rastie v subtropickom pásme Ázie, na svahoch Himalájí, v Malej Ázii, v Afrike a to druhé sa vyskytuje v južnej a strednej Amerike a v južných častiach USA.

V súčasnosti je marihuana a hašiš u nás po alkohole a cigaretách treťou najdostupnejšou drogou. Patrí medzi tzv. mäkké drogy a spomedzi tých, čo s týmito drogami „experimentujú“, sa práve marihuana a hašiš stávajú „vstupnými drogami“ do sveta psychotropných látok. Začínajú s fajčením marihuany a postupne si utvárajú návyk aj na ostatné drogy - opiáty, halucinogény, amfetamíny...

Jeho najúčinnejšou psychotropnou látkou je THC. Tvrdí sa, že THC obsahujú iba samičie rastliny, čo nie je pravda, keďže aj samčie rastliny obsahujú THC, no v menšom množstve. THC je rozpustné v alkohole a tukoch. V organizme sa aktívne delta-9-THC rozkladá na dva hlavné metabolity 11-hydroxy-tetrahydrocannabinol a 1-nor-9-carboxy-delta-9-tetrahydrocannabinol. Tieto látky sa rozpúšťajú v tukoch a preto pretrvávajú v organizme aj dlhšiu dobu po užití.

Ako sa užíva marihuana? Je všeobecne známe, že najčastejšia aplikácia kanabis je v tzv. jointoch - ručne "ušúľaných" cigaretách, ktoré obsahujú listy a šišky. V prípade núdze, fajčenie sa aplikuje cez plechovku alebo cez plastovú fľašu (suché bongo), alebo pomocou kýbla s vodou a plastovej fľaše (vodné bongo).

Marihuana v minulosti: Do roku 1937 bolo v USA Cannabis sativa súčasťou farmakológie. Predpisované bolo na rôzne choroby ako mierne sedatívum. V 19. storočí sa veľa európskych umelcov uchyľovalo k marihuane ako k prostriedku rozširujúcemu myseľ. Výskumy ukazujú, že ju skúšal každý piaty Američan. Význam halucinogénneho konope v pravekých stepných kultúrach pretrval aj do dôb historických. Používali ho šamani skýtskych spoločenstiev a používali sa pri pohrebných rituáloch. Prvé zmienky o požívaní konope sa datujú rokmi 4200 až 3200 pred našim letopočtom, do obdobia čínskej kultúry Jan-šan. Skýti s ňou dokonca obchodovali, najmä s Grékmi, ktorí z nej vyrábali lodné plachty a laná. Do Európy sa konope dostalo niekedy v 8. - 6. storočí pred n. l., kedy ju k nám priviezli Číňania. Do Indie sa konope dostalo prostredníctvom Asýrskych kmeňov (kde bolo známe už v ôsmom storočí pred našim letopočtom pod názvom quanabu alebo kannab) okolo roku 1750 pred n. l. Odtiaľ sa rozšírila do všetkých kútov sveta. Európania pestovali konope celý stredovek, ale v relatívne chladnom podnebí sa účinná drogistická látka nevytvárala. Prvenstvo vo výskume konope patrí podľa písomných zmienok mýtickému čínskemu cisárovi - bohovi Šen - nungovi, ktorý vraj už v roku 2737 p. n. l. liečil zápchu, maláriu a reumatizmus pomocou konope. Doktor Jacques Moreau skúmal túto drogu na základe vlastných skúseností a detailne opísal prežité halucinácie. Rimania ťahali dym z rákosovej trubičky, Skýti vdychovali dym v konopných kúpeľoch. Účinok drogy na ľudský organizmus nie je rovnaký.

 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Marihuana SOŠ 2.9487 415 slov
Marihuana SOŠ 2.9519 1295 slov
Marihuana GYM 2.9706 851 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.