referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Dorota
Pondelok, 6. februára 2023
Antarktída
Dátum pridania: 11.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: gabinka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 695
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 6.3
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 10m 30s
Pomalé čítanie: 15m 45s
 

Každá vedecká stanica je špeciálne izolovaná pred chladom a niektoré sú zahĺbene pod povrchom ľadovca, aby si lepšie zachovali teplo. Na kúrenie a výrobu elektriny sa používa motorová nafta. Na základniach i uschovávajú dostatočné množstvo paliva, potravín a ostatných zásob, aby ľudia vydržali aspoň rok v prípade, že by nepriazeň počasia bránila prísunu nových zásob.

Jedinečné je aj to, že podľa medzinárodnej zmluvy Antarktída nepatrí žiadnemu štátu a je zakázané aj využívanie nerastného bohatstva. Začiatkom tohto storočia si mnohé krajiny robili územné nároky na Antarktídu. Aby sa v budúcnosti zabránilo konfliktu, dvanásť krajín podpísalo roku 1959 zmluvu o Antarktíde, ktorá zrušila všetky nároky na jej územie. Táto zmluva označila Antarktídu za kontinent vedy a stanovila, že sa bude využívať iba na mierové účely. Zmluvu dodnes podpísalo viac ako 60 krajín, čo je jeden z najlepších príkladov medzinárodnej spolupráce.

Nerastné bohatstvo:

Vedci objavili obrovské nerastné bohatstvo. Sú to ložiská rúd, farebných kovov, uránu, uhlia a ropy. Nerastné suroviny sa nevyužívajú lebo ich ťažba je veľmi nákladná.

Živočíšstvo:

a) žijúce na súši:
V skutočnosti na Antarktíde existuje len málo živočíchov, ktorí by sa živili na súši. Z morských vtákov sú to len saprofágne druhy, ako sú hnedé čajkovité vtáky: chaluhy, ktoré sa nevyskytujú nikde inde na svete. Tieto vtáky sú schopné si tu nájsť čokoľvek, čo im poskytuje živiny. Chaluha arktická je jedným z troch druhov vtákov trvalo obývajúcich najstudenšie oblasti Antarktídy. Ďalšie dva druhy sú tučniak cisársky a fulmar antarktický. Ale jedinými vtákmi, ktorí prezimujú na pobreží sú tučniaky. Chaluhy a fulmari sem prilietajú len v lete za potravou. Vo vnútrozemí ale žije len drobný hmyz a roztoče, ale pri okrajoch je život pestrejší.
b) v mori:
V oceáne žije mnoho malých morských živočíchov známych pod názvom krill, ktorý slúži ako zdroj potravy pre väčšie tvory – sú to malé kôrovce podobné ráčikom s dĺžkou do 5 cm, ktoré sa živia planktónom a inými menšími kôrovcami a vyskytujú sa v takých obrovských množstvách, že niekedy sfarbia moria okolo Antarktídy naružovo. Je tu mnoho veľrýb, tuleňov a uškatcov. Tuleň leopardí meria 3,6m, váži 450 kg a má ostré zuby v silných čeľustiach. Kosatka dravá je najväčší druh delfínov. Samci merajú do 9m a samice do 6m. Dokážu plávať rýchlosťou 60 km/hod. Majú čierny chrbát s vysokou chrbticovou plutvou a biele brucho.
 
späť späť   1  |  2  |   3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Zdroje: Encyklopédia sveta, Zemepis sveta, http://www.google.com
Súvisiace linky
Podobné referáty
Antarktída SOŠ 2.9707 247 slov
Antarktída SOŠ 2.9653 590 slov
Antarktída SOŠ 2.9866 1020 slov
Antarktída GYM 2.9616 2605 slov
Antarktída 2.9553 657 slov
Antarktída 2.9136 360 slov
Antarktída 2.9420 255 slov
Antarktída GYM 3.0040 359 slov
Antarktída 2.9549 1106 slov
Antarktída SOŠ 2.9723 741 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.