referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Nemecko
Dátum pridania: 23.11.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: sgh
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 972
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.9
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 6m 30s
Pomalé čítanie: 9m 45s
 
rozloha: 356 910 km² ( 7 x SR)
počet obyvateľov: 80 Mil. (16x SR)
štátne zriadenie: demokratická federatívna republika
územné členenie: 16 spolkových krajín ( Schleiswig - Holstein, Hamburg, Bremen, Niedersachsen, Mecklenburg – Vorpommern, Nordhein - Westfalen, Sachsen – Anhalt, Brandenburg, Berlin, Saarland, Rheinland – Pfalz, Hessen, Thüringen, Sachsen, Baden – Württernberg, Bayern)
hlavné mesto: Berlín
mena: 1 Euro = 100 centov
úradný jazyk: nemecký

vznik a zriadenie: Štát vzniká po rozpode Franskej ríše v 10. storočí. V stredoveku vzniká Svätá ríša národa nemeckého, ktorá je neskôr rozdrobená. Zjednocuje sa v r. 1871 pod Pruskom. Po prehranej 2. svet. vojne bol štát rozdelený na SRN a NDR a ku zjednoteniu dochádza 03.10.1990. Zákonodárny je snem (Bundestag), kancelár Helmut Kohl bol zvolený už po štvrtý raz. Vedúcou stranou je CDU. Prezident je formálnou hlavou štátu je volený na päť rokov voličským zborom, zloženého z delegátov spolkového snemu i krajinných snemov. Dvojkomorový parlament je zložený zo Spolkového snemu a Spolkovej rady.
sociálna starostlivosť a školstvo: Úroveň zdravotníctva a liečebná starostlivosť sú v Nemecku veľmi dobré. Sociálny systém poskytoval také výhody, ako napr. bezplatnú starostlivosť o deti predškolského veku a pod., ale po zjednotení (1990) sa vysoká nezamestnanosť východnej časti stala veľkou záťažou pre štátny rozpočet a výhody takéhoto typu boli zrušené, čo sa prejavilo napr. aj na zníženej pôrodnosti.
Školská dochádzka je i na druhom stupni povinná a bezplatná. Nemecké univerzity majú vysokú úroveň (najnámejšie: v Heidelbergu a Tübingenu, v Marburgu – najstaršia protestanská univerzita, založ. v roku 1527).

povrch: Povrch môžme rozdeliť do troch častí: Severonemecká nížina (tri najväčšie jazerá: Müritz, Sceriner, Plauer), Stredonemecké vysočiny (Schwarzwald, Odenwald, Fichtelgebirge, Bayerische Wald), Alpy ( jazerá ako Bodensse – 538,5 km²,252m široké, najvyšší vrch Zugspitze – 2 962m).

vodstvo: Úmoria: Severné, Baltské a Čierne more, najdôležitejšie rieky: Rýn s prítokmi: Mosela a Main, Labe (pramení v ČR v Krkonošiach, celková dĺžka: 1122 km) s prítokmi Modla, Sala, Havel, ďalej Dunaj (Isar, Inn, Lech), Odra.

klimatické podmienky: západoeurópske mierne a vlhké podnebie

rastlinstvo a živočístvo: lesy (zmiešané, ihličnaté, stromy najmä: borovica, buk, dub) zaujímajú asi štvrtinu celkovej plochy, z pôvodného živočíšstva sa zubor, medveď, rys a vlk zachovali len v rezerváciách, volne žije poľovná zver – zajaci, králici, vysoká zver

nerastné bohactvo: ložiská kamenného uhlia (Porúrie a Sasko – najväčšie zásoby v západnej Európe), hnedé uhlie (Durynsko), draselné soli (Stassfurt a Helberstadt – aj výroba hnojív), medená ruda (Manfeld), uran (Krušné hory), ropa (Hanover), menšie zásoby rúd olova, zinku a striebra. Železná ruda sa dováža. Blízko Míšne sa ťaží kaolín ako základ na výrobu povestného porcelánu. Na území SR registrujeme i dostatočné množstvo stavebného kameňa a hliny na výrobu tehiel. Na ostrove Rujana sa nachádzajú ložiská kriedy. Rašelina sa ťaží v severonemeckej nížine.

priemysel: Nemecko je vysoko rozvinutý priemyslový štát s vyspelým poľnohospodárstvom. Ťažba uhlia a železnej rudy a výroba elektrickej energie (čiastočne sa získava z vodných zdrojov v alpských oblastiach) sú základom hospodárstva. V Nemecku sa stretneme so všetkými odvetviami priemyslu, najdôležitejšie sú hutníctvo a strojárenstvo(Kolín nad Rýnom, Mohuc), elektronika, ťažebný a chemický priemysel atď. Výroba potravinárskeho a spotrebného tovaru je rozšírená po celom území krajiny.

doprava: Moderne riešená hustá dopravná sieť a to železničná, cestná (množstvo diaľnic). Letecká doprava je tiež na vysokej úrovni(Franfurkt nad Mohanom – jedno z najväčších medzinárodných letísk). Asi 6 500 km sú rieky na území Nemecka splavné. Najväčšie prístavy: Hamburg, Bremmen, Roztock, Kiel a Lubeck

poľnohospodárstvo: Poľnohospodárstvoje veľmi vyspelé. Orná pôda zaberá asi 47% z celkovej plochy. Najúrodnejšie sú oblasti okolo riek Rýn, Dunaj a Magdeburská oblasť. Pestuje sa tu žito, ovos, pšenica a jačmeň, darí sa i vinnej réve a tabaku. Z okopanín zemiaky a cukrová repa., v Bavorsku i chmel a ľan.

obyvateľstvo: Prevládajú Nemci, ale nájdeme i národnostné menšiny ako Lužických Srbov, Friskov a dánsku menšinu. Okrem toho v Nemecku nájdeme veľké množstvo cudzincov rôznych národností. Väčšina obyvateľstva pracuje v obchode a v priemysle.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Nemecko SOŠ 2.9226 2759 slov
Nemecko SOŠ 3.0059 529 slov
Nemecko SOŠ 2.9884 270 slov
Nemecko SOŠ 2.9770 482 slov
Nemecko SOŠ 2.9965 232 slov
Nemecko SOŠ 2.9070 3293 slov
Nemecko SOŠ 2.9734 393 slov
Nemecko GYM 2.9585 708 slov
Nemecko GYM 2.9445 316 slov
Nemecko GYM 2.9609 932 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.