Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Fínsko

štát v severnej Európe pri Baltskom mori;
rozloha: 338145 km2 (z toho 33551 km2 vnútrozemských vodných plôch),
5150000 obyvateľov, hustota zaľudnenia: 15 obyvateľov./km2,
Hlavné mesto sú Helsinky (516 000 obyvateľov);
úradný jazyk je fínština a švédština, regionálne aj laponština,
menová jednotka je 1 markka (FIM) = 100 penni.

Povrch:
Povrch Fínska je prevažne nížinatý, pahorkatinový, s ľadovcovými nánosmi. Celá južná časť štátu je zaujímavá Fínskou jazernou plošinu, v nich vodné plochy tvoria 25% územia. Z jazier, ktoré sú prepojené riekami alebo prielivmi sú najväčšie Saimaa (4377 km2) a Päijänne (1054 km2). Jedine na severe zasahujú výbežky Škandinávskych hôr (Haltiatunturi, 1324 m n.m.). Najdlhšie rieky sú na severe v Laponsku Kemijoki (494 km) a pohraničná rieka Torniojoki (570 km).

KRAJINA JAZIER
Vyše 500 000 jazier zaberá asi 10% plochy krajiny. Sú hlavnou turistickou atrakciou. Jazero Saimaa je z nich najväčšie. Ležia na ňom stovky ostrovčekov. Pobrežné ostrovy spájajú člny a kompy. Počas dlhých chladných zím môžu jazerá zamrznúť a ľadoborce udržiavajú pobrežné vody voľné pre obchodné loďstvo.

Podnebie:
Klíma je mierna na pobreží Baltského mora, ale drsná v Laponsku za polárnym kruhom. Ročné priemerné zrážky sú nízke (350–650 mm). Lesy takmer čisto ihličnaté.

Mestá:
Helsinki (500 tis., aglomerácia 1,2 mil.) - najväčšie kultúrne, priemyselné, obchodné a dopravné stredisko s veľkým prístavom, lodenicami a letiskom.
Turku -rozmanitý priemysel a prístav.
Tampere- známe stredisko zimných športov.

CR:
hlavné mesto i iné mestá na pobreží.
jazerné oblasti - možnosti pre letnú rekreáciu, vodné športy a turistiku.
mnoho stredísk zimných športov, dokonca na vzdialenom severe (okolie jazera Inari, až za polárnou kružnicou). V Laponsku sa nachádzajú tri národné parky (horská tundra a tajga, vodopády, jazerá). Život obyvateľov Fínska je úzko spätý s prírodou a jej ochranou.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk