Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Taliansko

Taliansko sa rozkladá na Apeninskom polostrove v tvare čižmy. Jedna z najnavštevovanejších krajín láka turistov nielen nádhernými plážami, azúrovo čistým morom (Jadranským, Jónskym, Tyrhénskym, Stredozemným a Ligúrskym), ale aj nádhernou prírodou s množstvom kultúrnych a historických pamiatok, predovšetkým pohostinnými miestnymi obyvateľmi.

Paestum

Paestum je turisticky významné pobrežné a historické mestečko s troskami chrámov a nekropolí z roku 600 pr.n.l., ktoré tvoria najvýznamnejší monument gréckeho stavitelského umenia na talianskej pevnine. Miesto s mnohým archeologickými antickými pamiatkami dopĺňa prekrásna prímorská krajina a dlhé pláže s bielym pieskom.

Palinuro

Nádherné mestečko, vypínajúce sa na skale nad morom. Turistov tu lákajú malebné uličky a krásne panorámy. V mestečku je čulý ruch, mnoho kaviarní, obchodíkov so suvenírami, pizzérií a reštaurácií. V blízkosti je národný park Cilento s nádhernými skalnými masívmi prudko sa zvažujúcimi do mora a divokým pobrežím s pobrežnými jaskyňami, do ktorých sa poriadajú výlety loďou. Je rajom pre potápačov ako pre podmorské, tak aj pre jaskynné potápanie.

Marina di Camerota

Malebné letovisko, plné obchodíkov so suvenýrmi, butikov, kaviarní, pizzérií leží na Cilentskom pobreží s krásnou prírodou a je obklopené tiahlym úbočím Apenín. Pri vychádzkach loďou do okolia je možné navštíviť známu Azúrovú jaskyňu (cca 10 minút plavby). V myse Capo Palinuro sa vyskytuje množstvo ďalších jaskýň prístupných len po mori.

Villamare

Prímorské letovisko ležiace v zálive Golfo di Policastro na rozhraní medzi Kampániou a Kalábriou. Táto oblasť je typická krásnymi piesočnatými plážami a priezračným morom.

Maratea

Maratea je antické mestečko, známe vysokou sochou Krista, replikou Krista z brazílskeho Rio de Janeira. Socha sa nachádza na vysokej hore San Biaggio, odkiaľ je nádherná panoráma historického prístavu, ktorý je možné navštíviť, a členitého zálivu Policastro. Jeho moderná, vzdialenejšia časť s prístavom sa nazýva Marina di Maratea. Vzdialenosť Bratislava - Maratea cca 1.450 km.

Benátska riviéra

Jedna z najstarších a najznámejších prímorských oblastí Talianska sa rozprestiera na brehoch Benátskeho zálivu medzi Benátkami a Terstom. Patria sem veľmi obľúbené letoviská Lignano, Bibione, Caorle, Porto Santa Margherita, Lido di Jesolo a Rosolina mare. Jednoduchá a blízka dopravná dostupnosť, rozľahlé piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora vhodé i pre malé deti, stále klimatické podmienky, široká ponuka zábavy pre všetkých, dostupné ceny a blízkosť stredovekých pamiatok sú určite pádnymi dôvodmi rastúceho záujmu. Nielen pre tých najmenších, v stredisku Bibione sa nachádza veľký Lunapark, v Lido di Jesolo Aqualandia a Lunapark.
Emilia Romagna

Patrí medzi najnavštevovanejšie talianske turistické strediská vďaka svojej 27 km dlhej piesočnatej pláži, nazývanej tiež "Slnečná riviéra". Rozsiahla sieť reštaurácií, kaviarní a obchodov uspokojí potreby i tých najnáročnejších zákazníkov. Pláže sú široké a piesočnaté, len mierne sa zvažujúce do mora. Letovisko poskytuje zaujímavé možnosti na výlety, napr. horský štát San Marino, mesto Ravena s unikátnymi antickými a stredovekými pamiatkami, Florencia alebo večné mesto Rím. Navštívte strediská na pobreží Comarcchia - Lido di Volano, Lido delle Nazioni, Porto Garibaldi a Misano Adriatico, pre ktoré je charakteristická kľudná dovolenka bez preľudnenia a jedno z najväčších letovísk Rimini.

Marché

Svojím 180 km dlhým pobrežím, krásnymi pieskovými plážami, rozmanitou prírodou a množstvom historických pamiatok Vám tento región ponúka široký výber pre strávenie nezabudnuteľnej a zaujímavej dovolenky pre každú vekovú kategóriu.
Do regiónu sa radia letoviská Pesaro, Fano a samozrejme letovisko San Benedetto del Tronto známe pod názvom "Perla Jadranu" či "Palmová rivéra". Tieto letoviská sú ako stvorené pre príjemnú dovolenku. Okrem ponuky vodných a iných športov sa tu nachádza aj Aquapark, ktorý určite poteší hlavne deti.

Kalábria

Najjužnejšia časť Apeninského polostrova s krásnou prírodou a prevažne hornatou krajinou. Vyznačuje sa teplým a príjemným podnebím od apríla do októbra a predovšetkým najčistejšími úsekmi mora a plážami nielen v oblasti Talianska, ale celej Európy.
Každého návštevníka určite očarí prekrásna prírodná scenéria. Odporúčame navštíviť strediská Scalea, Praia a Mare a južnejšie položené mesto Tropea. Dominantou mestečka Praia a Mare je ostrov Dino, známy svojimi jaskyňami. Nenechajte si ujsť nádherný výhľad na okolie a more z centra kamenného mestečka Tropea a vrchu historického mesta Scalea. Pláže na Kalábrii sú nádherné a s tmavým pieskom.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk