referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Turecko
Dátum pridania: 08.10.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: slniecko0504
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 542
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.6
Priemerná známka: 3.01 Rýchle čítanie: 2m 40s
Pomalé čítanie: 4m 0s
 

TURECKÁ RIVIÉRA

Zaručených 300 slnečných dní v roku v okolí Antalye priťahuje dovolenkárov bažiacich po slnkom zaliatom oddychu v letoviskách s modernou infraštruktúrou. Krištáľovo čistá voda, dlhé a široké pláže, kvalitné hotelové služby, výbornú stredomorskú kuchyňu a primerané ceny zaručujú skvelú dovolenku.

Turecká riviéra poskytuje nielen výborné podmienky na kúpanie, opaľovanie, vodné športy, ale je tu aj množstvo pamiatok, s ktorými s akaždoročne zoznámi tisíce turistov. Nekonečné pláže s priezračným morom, nad ktorým sa týčia štíty skalnatých hôr pohoria Taurus i v lete so snehovou pokrývkou vytvára jedinečnú kulisu. Veľký výber reštaurácií, barov, diskoték, obchodíkov a bazárov je pravým lákadlom pre turistov z celého sveta.


Side

Na južnom pobreží Turecka, asi 50 km východne od mesta Antalya sa rozkladá malebné a turistami veľmi vyhľadávané mestečko Side. V bezprostrednej blízkosti mesta sa tiahnu citrusové háje a bavlníkové plantáže, nádherné nekonečne dlhé piesočnaté pláže, ktoré lemujú pobrežie ďaleko na východ i západ. Samotné historické miesto s množstvom antických pamiatok, ruiny byzantských kostolov a krivoľaké uličky s množstvom barov a taverien a obchodíkov vytvára neopakovateľnú atmosféru.


Konakli

Toto prázdninové letovisko je v podstate predmestím známej perly Tureckej rivéry - Alanye, kde sa nalchádzajú väčšinou veľké hotelové komplexy, s tropickými záhradami, vzrušujúcim vodným svetom s tobogánmi a šmykľavkami. Moderné hotely citlivo zasadené do okolitej prírody, krásne pláže a čisté more tvoria obraz tohoto obľúbeného letoviska. V centre Konakli sa nachádza tiež niekoľko reštaurácií a obchodíkov avšak za nočným životom a zábavou odporúčami vyraziť do centra Alanye, dobré spojenie miestnymi minibusmi. Alanya Bývalé mesto pirátov leží asi 130 km východne od Antalye. Dominantou Alanye sú ruiny pevnosti so zachovalými hradbami, ktorú dal postaviť seldžucký sultán Alladin Keykubat. Pevnosť leží na brale vysoko nad morom. z hradného kopca a aj z mestských terá je krásny výhľad na šíre more a pobrežnú promenádu, rovnako cez deň i v noci. Mesto lemujú dve dlhé pláže, ktoré oddeľuje hradný kopec. Z pravej strany hradného kopca je to dlhá piesočnatá Kleopatrina pláž a z ľavej strany piesočnato-štrková Keykubatova pláž. Kemer Mondénne kúpeľné mesto Kemer je vsadené do nádhernej scenérie pohoria Taurus, lemované širkokými piesočnatými plážami v dĺžke 62 km s krištáľovo čistou tyrkysovou vodou vzdialené len asi 45 km západne od letiska v Antalyi. Atmosféru miesta dotvára niekoľko storočí stará mytologická história. Super moderné luxusné hotely vybavené wellness centrami, golfovým ihriskom na juhu, jachtovým prístavomv centre, mnohými potápačskymi centrami a množstvom obchodov, butikov, štýlových reštaurácií a barov.

 
Podobné referáty
Turecko SOŠ 2.9559 1055 slov
Turecko SOŠ 2.9425 413 slov
Turecko SOŠ 2.9650 961 slov
Turecko SOŠ 2.9494 301 slov
Turecko SOŠ 2.9543 14917 slov
Turecko SOŠ 2.9844 696 slov
Turecko 2.9880 1623 slov
Turecko 3.0298 365 slov
Turecko 2.9746 757 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.