referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Andrej Sládkovič Detvan
Dátum pridania: 30.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: hookey
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 835
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.6
Priemerná známka: 2.86 Rýchle čítanie: 4m 20s
Pomalé čítanie: 6m 30s
 
Postavy:
Martin Hudcovie je mladý šuhaj - pastier, ktorý sa narodil pod Poľanou na dedine menom Detva. I keď žije s matkou a otcom, miluje Poľanu, pozná i jej najtajnejší kútik a so svojou družinou sa tu často zabáva. V diele nenachádzame žiadne jeho zlé vlastnosti, vystupuje tu ako ideál stredoslovenského hôrneho chlapca. Elena je Martinova milá. Vieme o nej len toľko, že miluje Martina. Kráľ Matiáš predstavuje kráľa Mateja Korvína, ktorý vládol v 15.storoči. Andrej Sládkovič ho v diele zidealizoval, čoho dôsledkom je napr. Matiášova dobrosrdečnosť či jeho tajný "výlet" medzi dedinčanov.
V diele sa stretneme aj s ďalšími vedľajšími postavami ako napr. Martinov otec či bača, o ktorých však nič viac nevieme.

Dej:

Všetko sa odohráva pri malej dedinke menom Detva. Jedného krásneho dňa sa skupinka mladých dievčat ( medzi nimi aj Elena) zabáva na lúke. Zrazu však všetky postoja, čosi si zašepcú. Zazreli totižto Martina v bielej košeli s novým opaskom ako beží neďaleko nich. Keď ich zbadal, rozbehol sa smerom k nim ,,a už sa medzi devami točí, valašku, fujaru pustí – a schytí jednu chlap čiernooký, vyzvŕta si ju v obidva boky, až len tak vôkol nich šuští." Potom s rozbehne smerom k hore a zmizne im z dohľadu. Martin sa túla s valaškou v ruke, keď v tom zbadá sokola ako chce zaútočiť na zajaca. Hodí po ňom svoju valašku a zabije ho. Zajac, ktorý je celý vyplašený rýchlo utečie. Martin podíde ku zabitému sokolovi, vezme ho a odíde na pahorok, kde si hrá na fujare. Potom zapíska na svojho verného snehosrstého psa menom Belko a postupne zaspáva. Sníva sa mu, že ho prišli zajať drabanti. Zrazu sa však prebudí na huk, ktorý vydávajú z výšin zbojníckej Poľany členovia jeho družiny. Nuž vstane a poberie sa k nim. Nastal večer. Družina si opeká pri vatre, keď zrazu zbadajú Martina ako ide k nim. Všetci sú veselý, spievajú a popíjajú pálené.
Kým sa však Martin zabával, jeho rodina sa oňho bála, myslela si dokonca, že niekde v lese zomrel: ,,oba v starosti, že synak smelý kdesi so zlým sa spolkom priatelí, alebo žiť dokonáva."
Jeho milá Elena je taktiež nesvoja, pretože k nej neprišiel, ako zvykne každý večer. A tak sa v domnení, že sa mu snáď niečo stalo, vybrala sa ho hľadať do lesa. Tu však narazí na dvoch zbojníkov, ktorí ju prinútia, aby šla s nimi a robila im akúsi gazdinú. Medzitým sa Martin dozvedá, že sokol, ktorého zabil, patril kráľovi.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9755 452 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9587 481 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9163 425 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9766 334 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9403 526 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9791 171 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9481 387 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9814 306 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9306 901 slov
Andrej Sládkovič Detvan SOŠ 2.9382 522 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.