Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Janko Jesenský Demokrati

Postavy:
Ján Landlík je chudobný pracovitý úradník v Starom Meste. Nezáleží mu na názore ostatných ľudí, dokázal premôcť spoločenský problém rozličných majetných skupín a oženil sa s kuchárkou. Veľmi odvážne, ostatní by si z neho mali brať príklad. Má okolo 30-35 rokov, vyrastal v chudobe.
Hanka je kuchárka u Rozvalidovcov. Veľmi pekná, najkrajšie dievča spomedzi všetkých. Landlík na nej dlho hľadal chybu, avšak nič nenašiel, takže ju považoval za dokonalú. Jedinýkrát sa potkol a síce, keď dostal od nej list a pozrel na jej pravopis - otrasný. Všetko sa však vysvetlilo, Hanka mala totižto zdravotné problémy s rukou.
Petrovič je zarytý straník, avšak hovorí, čo sa mu hodí. Jeho názor záleží na človeku, s ktorým sa rozpráva. Typické to bolo pri jeho názore na žobrákov. Nenávidel ich, nemal ich vôbec rád, ale o pár strán čítam, ako hovorí svojej sekretárke s radosťou v očiach, aby každému žobrákovi zaplatila a nikoho neposlala naprázdno preč. A podobne...
Žofia je Petrovičova dcéra. Je pre ňu typické to, že chce byť moderná, chodí na tanečnú a chlapcov má na každý prst desať. Aj doktor Landlík patril medzi nich, avšak nakoniec sa šťastne vymotal zo siete Žofiinej túžby.

Dej:
Začiatok diela sa odohráva v Starom Meste, kde úradník menom Janko Landlík spolu s mäsiarom Tolkošom chcú založiť spolok Rovnosť. Ideou spolku je myšlienka rovnosti všetkých ľudí bez rozdielu postavenia, majetku, pohlavia, veku. Každý si má byť s každým rovný. Nastal však problém s jednou kuchárkou menom Hana, ktorá sa páčila práve Tolkošovi, avšak ten sa hanbil ju odprevádzať, aby nestratil svoj 'honor' a neprišiel o zákazníkov. A tak sa dohodol s Landlíkom, že ju bude on týždeň odprevádzať. Tak sa i stalo, avšak Janko sa do nej zaľúbil a následne sa i pohádal s Tolkošom a nastal rozpad spolku. Landlík to nemal ľahké, pretože sa naňho každý sťažoval. Konkrétne jeho šéfovi, krajinskému prezidentovi, prišli štyri sťažnosti na Landlíka a žiadosti o jeho prevelenie do iného mesta. Prvá bola od Tolkoša, kvôli žiarlivosti si už našiel dôvod
Druhá prišla od Landlíkovej matky, pretože keď sa dopočula, že jeho synovi sa páči kuchárka, nepáčilo sa jej to a chcela, aby od nej čo najďalej odišiel. Tretia sťažnosť bola od Dubca, istého bohatého statkára, sukničkára. Všetko to začalo tak, že Landlík odišiel ku svojej tete Kornélií, kde sa spoznal so Želkou Petrovičovou. Raz si šli na koči, Dubec sa objavil sa nimi a stala sa nehoda, ktorú mala na svedomí Landlíková nezručnosť v riadení.

A tak sa Dubec nahneval, nepadli si jednoducho s Landlíkom do oka. Dubec bol veľmi vplyvný straník.
Štvrtá sťažnosť prišla od jeho vlastného okresného náčelníka Brigantíka a síce jemu sa tiež nepáčil jeho vzťah s kuchárkou, (prečo by mal úradník chodiť so slúžkami?) a keďže Landlík bol tým rozhorčený a nahnevaný a vedel, že jeho vlastná manželka bola tiež kedysi slúžkou, tak mu to pripomenul. Čo nasledovalo? Sťažnosť...
Prezidentov poradca Hrnčiarik však sympatizoval s Landíkom a presvedčil ho, aby Landlík ostal.
Stala sa však nepríjemná vec a síce keď boli páni kuchárky Hany preč, Landlík s s ňou často zabával, a raz ich takto pristihol sám pán Rozvalid vo svojej vlastnej obývačke. Veľmi sa nahneval a zariadil presun Landlíka do Bratislavy. Hanu vyhodil, avšak po čase zistil, aká je potrebná a prijal ju naspäť.
Takto sa náš pán úradník Landlík dostal do Bratislavy.
Tam sa mu čírou náhodou vyskytla šanca privítať indického kráľa, a tým sa stal v Bratislave obľúbeným a známym. Zoznámil sa s Petrovičom – silným a vplyvným straníkom. Ako čas plynul, zabúdal na Hanku, pretože si našiel Želku Petrovičovú. Dokonca sa spolu bozkávali v Petrovičovej súkromnej pracovni, a videl ich ich papagáj a tak sa naučil hovoriť: ,,Bozkaj ma, bozkaj ma, bozkaj ma!" Toto samozrejme počuli i manželia Petrovičovci a začali sa hádať o nevere jedného či druhého. Napokon však prišli nato, že to bola Želka a Janko, takže sa nad tým najprv zasmiali a potom Petrovič znenávidel Janka.
Blížili sa však voľby a každá strana mala zasadnutie. Petrovič vďaka akejsi kľučke dostal prísľub, že sa dostane na kandidátku a tak sa i stalo – v klube bol nominovaný na 2.miesto po akomsi Maďarovi Örkösovi a za ním bol Radlák. Stala sa však nepríjemná vec. Hanin pán, pán Rozvalid požičal asi dvadsiatke vplyvných ľudí pol milióna korún. Pracoval totižto v banke. Čas plynul, plynul a peniaze sa nevracali, až sa to napokon celé zvalilo na nevinného pracovitého a strane oddaného Rozvalida. Vyhodili ho z práce a domov prišiel exekútor. Rozvalid chcel spraviť samovraždu, ale nepodarilo sa mu to, a tak ostal len chorý ležať v posteli s oškretou hlavou. Jeho manželka však mala problémy so srdcom a tak skoro tiež zomrela. Ostala im len slúžka Hana.
Jediný straník, ktorý si ho obhájil v klube pri kandidátkach bol Mikeska, za čo bol aj potrestaný. Avšak cez Mikesku a Landlíka sa Petrovič dozvedel o problémoch a zašiel za Rozvalidom. Petrovič hneď urobil niekoľko skutkov dobrej vôle, a chcel pomôcť.

Rozvalidovi chcel vrátiť majetok, dať mu prácu a tiež vyriešiť problémy okolo Hanky.
Prvý bol adopcia. Rozvalidovci si ju chceli adoptovať, nakoľko mala dobré srdce, rada sa o nich starala a bola im ako dcérou. Ale skutočný dôvod bol ten, že pani Rozvalidová sa obávala, že jej manžel si s ňou niečo začne, ale keby to bola jeho dcéra, k ničomu by nemohlo dôjsť.
Druhý problém bol paradoxne Dubec. Totižto Hana nemala matku a otca nepoznala. Vysvitlo však, že je to Dubec, ktorý na ňu zabudol. Vyskytli sa otázky dedičstva.
Nastali voľby a neustále klamanie prostého ľudu. Vyhrala to strana č.4, čiže strana, kde bol Petrovič, Radlák, Mikeska a i. Petrovič na žiadosť manželky vybavil posledné miesto na kandidátke pre Landlíka.
Nastali však i iné voľby, tzv. Užšie voľby. Žofia sa totižto páčila dvom ľudom – Mikeskovi a Landlíkovi, a tak sa musela rozhodnúť medzi nimi. Landlík vyhral, avšak onedlho sa opäť stretol s Hankou a prebudili sa jeho vrúcne city k nej.
Petrovič sa stal ríšskym poslancom, Rozvalidovi pomohol dostať sa na nohy. Landlík sa do parlamentu nedostal, ostal viac-menej chudobný úradník a oženil sa s Hankou. Žofia mala zasa Dubca, tiež mali vážny vzťah. Nastal tu však jeden paradox a síce, že keď je Dubec Hankiným otcom, a Žofia Dubcovou manželkou, tak potom je aj Haninou matkou - macochou...

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk