referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Janko Jesenský Demokrati
Dátum pridania: 30.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: hookey
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 031
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.4
Priemerná známka: 2.93 Rýchle čítanie: 5m 40s
Pomalé čítanie: 8m 30s
 
Postavy:
Ján Landlík je chudobný pracovitý úradník v Starom Meste. Nezáleží mu na názore ostatných ľudí, dokázal premôcť spoločenský problém rozličných majetných skupín a oženil sa s kuchárkou. Veľmi odvážne, ostatní by si z neho mali brať príklad. Má okolo 30-35 rokov, vyrastal v chudobe.
Hanka je kuchárka u Rozvalidovcov. Veľmi pekná, najkrajšie dievča spomedzi všetkých. Landlík na nej dlho hľadal chybu, avšak nič nenašiel, takže ju považoval za dokonalú. Jedinýkrát sa potkol a síce, keď dostal od nej list a pozrel na jej pravopis - otrasný. Všetko sa však vysvetlilo, Hanka mala totižto zdravotné problémy s rukou.
Petrovič je zarytý straník, avšak hovorí, čo sa mu hodí. Jeho názor záleží na človeku, s ktorým sa rozpráva. Typické to bolo pri jeho názore na žobrákov. Nenávidel ich, nemal ich vôbec rád, ale o pár strán čítam, ako hovorí svojej sekretárke s radosťou v očiach, aby každému žobrákovi zaplatila a nikoho neposlala naprázdno preč. A podobne...
Žofia je Petrovičova dcéra. Je pre ňu typické to, že chce byť moderná, chodí na tanečnú a chlapcov má na každý prst desať. Aj doktor Landlík patril medzi nich, avšak nakoniec sa šťastne vymotal zo siete Žofiinej túžby.

Dej:
Začiatok diela sa odohráva v Starom Meste, kde úradník menom Janko Landlík spolu s mäsiarom Tolkošom chcú založiť spolok Rovnosť. Ideou spolku je myšlienka rovnosti všetkých ľudí bez rozdielu postavenia, majetku, pohlavia, veku. Každý si má byť s každým rovný. Nastal však problém s jednou kuchárkou menom Hana, ktorá sa páčila práve Tolkošovi, avšak ten sa hanbil ju odprevádzať, aby nestratil svoj 'honor' a neprišiel o zákazníkov. A tak sa dohodol s Landlíkom, že ju bude on týždeň odprevádzať. Tak sa i stalo, avšak Janko sa do nej zaľúbil a následne sa i pohádal s Tolkošom a nastal rozpad spolku. Landlík to nemal ľahké, pretože sa naňho každý sťažoval. Konkrétne jeho šéfovi, krajinskému prezidentovi, prišli štyri sťažnosti na Landlíka a žiadosti o jeho prevelenie do iného mesta. Prvá bola od Tolkoša, kvôli žiarlivosti si už našiel dôvod
Druhá prišla od Landlíkovej matky, pretože keď sa dopočula, že jeho synovi sa páči kuchárka, nepáčilo sa jej to a chcela, aby od nej čo najďalej odišiel. Tretia sťažnosť bola od Dubca, istého bohatého statkára, sukničkára. Všetko to začalo tak, že Landlík odišiel ku svojej tete Kornélií, kde sa spoznal so Želkou Petrovičovou. Raz si šli na koči, Dubec sa objavil sa nimi a stala sa nehoda, ktorú mala na svedomí Landlíková nezručnosť v riadení.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Janko Jesenský Demokrati SOŠ 2.9343 645 slov
Janko Jesenský Demokrati SOŠ 2.9828 203 slov
Janko Jesenský Demokrati SOŠ 2.9652 610 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.