referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Romain Rolland Peter a Lucia
Dátum pridania: 30.11.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: hookey
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 896
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.7
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 4m 30s
Pomalé čítanie: 6m 45s
 
Postavy:
Peter Aubier je mladý sedemnásťročný chlapec. Jeho otec je úradník telom i dušou. Je taký zaslepený, že vždy pokladá názor vlády za správny. Vláda sa mení a predsa je neomylná. Matka je svätuškárka. Pravidelne chodí do kostola, modlí sa, ale pritom praje smrť všetkým nepriateľom a pod. Peter sa nepodobá ani jednému z nich, je to mladý človek bez predsudkov. Najlepšie vychádza s jeho o niekoľko rokov starším bratom Filipom, ktorý narukoval do vojny a vždy Peter od neho chcel odpovede na jeho zvedavé otázky o fronte a dobrodružstvách, pretože chcel sa jemu podobať.
Lucia je v takom istom veku ako Peter, o málo vyššia od neho. Otec bol chudobný, matka z meštianskej rodiny a tak ich sobáš nebol po vôli matkinim rodičom. Život mali ťažký, až otec umrel. Matka zostala sama, počas vojny si našla milenca. Lucia si zarába ako vie. Maľuje obrazy. Síce sú veľmi škaredé a gýčové, predsalen ich sem-tam niekoľko predá a zarobí sa na živobytie.

Dej:
Všetko začína 30.januára 1918 v jednej stanici metra v Paríži. Vonku je zhon a vojna, na stanici je zhon a pocit väčšieho bezpečia. V momente však niekto kričí, že Nemci bombardujú Paríž a tak nastáva trma-vrma. Peter, ktorý bol tiež tu na stanici, nevedel, čo robiť, a tak zo strachu chytil niekoho za ruku a pretlačil sa do vlaku. Vtom si uvedomil, že drží jemnú, ženskú ruku. Zdvihol oči a uvidel, že pred ním stojí Ona. ,,Na stisk jeho prstov odpovedali vzrušené, trocha kŕčovito zovreté prsty, a potom zostali v jeho dlani, mäkké, horúce, nehybné. Takto stáli v ochrannej tme a ich ruky boli sťa dve vtáčatá túliace sa v jednom hniezde; a krv ich sŕdc prúdila nepretržitým prúdom teplom ich dlaní. Slovko si neriekli. Jediný pohyb neurobili. Jeho ústa sa temer dotýkali kučery na jej líci a okraja jej ucha. Nedívala sa na neho. O dve stanice ďalej sa ho pustila, on ju nezdržiaval, vkĺzla medzi ľudské telá a odišla, viac ho nevidela.. K očareniu jeho myšlienok pristúpilo ešte to, že láska sa v ňom zrodila pod krídlami smrti."
Po tomto okamihu nastala v jeho živote zásadná zmena. Prvýkrát ľúbil a ľúbil celým srdcom. Rozmýšľal o nej dňom i nocou, život mal radostnejší, vojnu už nevnímal tak ako predtým. Mal však problém. Nikomu sa nemohol z ničím zdôveriť. Počas vojny sa ľudia menia, každý môže každého zradiť, všetky informácie môžu byť použité proti tebe.
A tak Peter sníval o neznámej dievčine z metra, keď ju zrazu náhodou stretol, keď prechádzal popri akomsi moste.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9496 1594 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9587 374 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.8971 2123 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9489 1332 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9657 2067 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9757 819 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 3.0084 449 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9566 1289 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9789 956 slov
Romain Rolland Peter a Lucia SOŠ 2.9399 591 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.