referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Ernest Hemingway Zbohom zbraniam
Dátum pridania: 18.03.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: hookey
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 2 527
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 8.3
Priemerná známka: 2.91 Rýchle čítanie: 13m 50s
Pomalé čítanie: 20m 45s
 
Ernest Miller Hemingway získal v roku 1954 Nobelovu cenu za literatúru ,,za suverénne ovládanie rozprávačského majstrovstva, ktoré sa prejavilo v novele Starec a more, a za jeho vplyv na vtedajší štýl."

Postavy:
Frederick Henry je americký poručík, ktorý narukoval do armády, pretože chcel vedieť, aká je vojna. Takmer nič sa o ňom nedozvedáme, všetko sa týka jeho psychiky.
Catherine Barkleyová pracuje ako anglická ošetrovateľka DPS (veľmi provizórna liečba) v poľnom lazarete. Prišla sem kvôli svojmu priateľovi. Boli spolu 8 rokov, keď sa on rozhodol, že narukuje. Chcela zostať s ním a na otázku, ako dlho už ošetruje, odpovedá: ,,Od konca pätnásteho roku. Začala som, keď aj on. Pamätám sa, dostala som taký hlúpy nápad, že on možno príde do lazaretu, kde budem ja. Možno so sečnou ranou, myslím, a s obväzom okolo hlavy. Alebo s prestreleným plecom. S niečím zábavným." Bohužiaľ, o rok neskôr ho roztrhalo na kusy pri rieke Somme. Helen Fergusová je jej priateľka v lazarete. Jej otec kvôli alkoholu ochorel, má lámku.

Dej:
PRVÁ KNIHA
Nachádzame sa na talianskom fronte, kde bojujú Taliani (za pomoci Angličanov a Američanov) proti Rakúšanom počas tretieho roku prvej svetovej vojny. Hlavný hrdina, americký dôstojník Frederick Henry, pracuje ako veliteľ sanitárov. Po návrate z dovolenky (Miláno, Florencia, Rím, Neapol,...) na jar 1917 sa opäť vracia do mesta Garízia, kde pôsobil od začiatku vojny. Zoznamuje sa so slečnou Catherine Barkleyovou a Helen Fergusovou v anglickom lazarete na okraji dediny. Catherine sa mu zdá veľmi pekná a sympatická a dávajú sa dokopy, i keď on ju naozaj rád nemá. O pár dní po ich zoznámení musí Henry odísť pomáhať na front. Catherine celá zaľúbená mu pri rozlúčke vkladá do rúk svätého Antonka, ochrancu.
Sme tesne za frontom. Vedenie sa po dlhej zimnej pauze rozhodlo začať útok. Henry spolu s jeho vodičmi Francom Gordinim, Gavuzzim, Manerim a Pasiinim využívajú posledné chvíle pokoja pred útokom jedením makarónov so syrom. Vtom však zaznie obrovský výbuch zapríčinený rakúskym ťažkým zákopovým mínometom. Henry sa dostáva do provizórneho obväzišťa, kde mu doktor diagnostikoval: ,,Mnohonásobné povrchové zranenie ľavého a pravého stehna a ľavého a pravého kolena a pravého chodidla. Hlboké rany na pravom kolene a chodidle.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Zdroje: Ernest Hemingway - Zbohom zbraniam, Komu zvonia do hrobu, Starec a more; vydal Slovenský Spisovateľ v roku 1793.
Podobné referáty
Ernest Hemingway Zbohom zbraniam SOŠ 2.9530 300 slov
Ernest Hemingway Zbohom zbraniam SOŠ 2.9676 616 slov
Ernest Hemingway Zbohom zbraniam SOŠ 3.0082 513 slov
Ernest Hemingway Zbohom zbraniam SOŠ 2.9144 714 slov
Ernest Hemingway Zbohom zbraniam SOŠ 2.9504 703 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.