referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Jules Verne: Cesta okolo sveta za 80 dní
Dátum pridania: 05.04.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: kabaka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 349
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 1.1
Priemerná známka: 2.85 Rýchle čítanie: 1m 50s
Pomalé čítanie: 2m 45s
 
Phileas Fogg bol matematicky presný a málovravný človek. Keď sa rozvinul rozhovor, na ktorý môže pán Fogg draho doplatiť. Staví sa s členmi reformného klubu, že prejde cestu okolo sveta za 8O dní. Do stávky dáva sumu 20 000 libier. Uvedie do úžasu svojho sluhu Jeana Prešmyka, ktorá najprv nechápe, čo sa deje, ale napokon sa musí prispôsobiť a začne pánov plány brať vážne. Prežívajú veľa dobrodružstiev. Zoznámia sa s Fixom, ktorý je agent anglickej polície. Medzitým ujde polícii utečenec, ktorý sa črtami tváre podobá na Fogga, a z neho sa stáva zlodej bankoviek.

Ľudia si spomínajú na jeho samotársky život, a každému je jasné, že Fogg chce len zviesť zo stopy agentov polície a to ešte nezmyselnou stávkou. Prešmyk, ktorý považuje Fixa za priateľa, lebo nevie, že je to inšpektor, hovorí viac ako b ymal. Na tejto ceste plnej dobrodružstiev zachránia pani Audu. Medzitým zatknú pravého zlodeja Jamesa Sranda, verejná mienka sa tmení, a Fogg, ktorý len nedávno bol v očiach ľudu bankovým lupičom, stáva sa z neho ten najstatočnejší gentleman na svete. Inšpektor Fox zúri. Fogg prichádza do cieľa ako víťaz. Ale čo sa nestalo.

Pani Auda navrhne Foggovi manželstvo a tomuto chladnokrvnému mužovi sa po prvý krát zachvejú pery. Pošle Prešmyka k farárovi, aby oznámil termín ich svadby. Sluha sa zadychčaný o chvíľu vráti, že sobáš sa zajtra uskutočniť nemôže, pretože dnes je sobota a nie nedeľa ako si mysleli oni. Fogg sa vzápätí vyrúti na cestu, nastúpi na drožku a sľúbi kočišovi 100 libier, ak pôjde čo najrýchlejšie. Otvorí dvere, kde sa zdržujú členovia Reformného klubu a pokojným hlasom povie: „Tu som páni“ Fogg vykonal cestu okolo sveta za 80 dní. Ale ako je to možné, že tomuto matematickému géniovi, ktorý funguje ako hodinky, ako sa mu mohla stať taký chyba, že prišiel o 24 hodín skôr, hoci o tom nevedel? Jednoducho, to bolo spôsobené posunom času a tým, že vyrazil smerom na východ, keby vyrazil smerom na západ jeden deň by stratil, ale on jeden deň získal. Fogg, ak nemal radosť z výhry, tak bol aspoň najšťastnejší muž na svete, ktorý našiel to, čo hľadal. Rodinu a teplo domova.
 
Podobné referáty
Jules Verne: Cesta okolo sveta za 80 dní 2.9298 444 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.