referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Ivan Bukovčan- Kým kohút nezaspieva
Dátum pridania: 19.10.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: tulo
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 155
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 3.1
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 5m 10s
Pomalé čítanie: 7m 45s
 
Ivan Bukovčan- Kým kohút nezaspieva... (1969)

- divadelná hra, psychlogická dráma
- obdobie II. svetovej vojny, po potlačení SNP (1944)
- odohráva sa v jednom slovenskom mestečku, kde zavraždili Nemeckého vojaka
- celá divadelná hra je založená na existencializme, skúma ľudské bytie, túžbu po ľudskom bytí a správanie sa človeka v hraničnej životnej situácií

Dej:
1. dejstvo
- do Petrášovskej pivnice sa postupne dostávajú pán Terezčák, Ondrej a Fanka, pani Babjaková(Babica), Dr. Šustek, tulák, Pani lekárniková, učiteľ Tomko, holič Samo Uhrík a prostitútka Marika. Rukojemníkov majú svoj príbeh. Spočiatku si myslia, že ich sem zavreli, lebo boli vonku po siedmej hodine, avšak príchodom Mariky vychádza najavo, že pred domom pána Fischla bol loveckým nožom zavraždený jeden nemecký vojak. Major von Lucas dal preto zaistiť 10 ľudí, lebo platilo: za jedného cudzieho- desať našich. Medzi týchto ľudí prichádza pán Fischl, ktorý im oznamuje rozhodnuti majora a potvrdzuje im, že ak sa nenájde vinník, tak budú popravení. Niektorí zo zadržaných prosia Fischla, aby za nich orodoval u majora. Iným je to jedno. Pán Fischl sľubuje, že sa im bude snažiť pomôcť. Po odchode Fischla sa začína situácia vyostrovať, vytvára sa konflikt Uhrík- tulák, celú situáciu sa snaží krotiť učiteľ Tomko. Prvé dejstvo končí modlitbou Otče náš...

2. dejstvo
- rukojemníci v pivnici si našli svoje miesta, kde sa usadili, len Šustek sa stále prechádzal po pivnici a niečo v kuse hladal. Cengá zvonček na dverách, všetci si myslia, že prichádza Fischl, ale iba niekto doniesol rukojemníkom vojenský chlieb a konské vedro vody. Učiteľ Tomko rozdelil chlieb medzi ostatných. Tulák sedel na prvom schode a krájal si svoju porciu loveckým nožom. Pristúpil k nemu Uhrík a začal histerčiť, že má lovecký nôž a že on zabil nemeského vojaka. Prichádza pán Fischl so správami pre rukojemníkov. Oboznamuje ich s majoroým rozhodnutím. Keďže zavraždený vojak bol načisto opitý a opitý vojak je zlý vojak, tak majorovi stačí namiesto desiatich iba jeden, kto , to už necháva na výbere rukojemníkov. Uhrík udáva tuláka, že má lovecký nôž, lenže ten, ktorým bol vojak zavraždený, má major. Fischl dal hodinu čas na rozmyslenie, kto z desiatich sa obetuje. Situácia sa úplne vyhrocuje, striedajú sa konflikty, všetci hovoria proti všetkým. Situáciu nezvláda Uhrík, keď svojou holičskou britvou podreže tuláka. Vracia sa Fischl, dozvedá sa, že tulák je už mŕtvy a aj kto ho zabil. Fischl prináša kľúč pre toho, kto sa rozhodne obetovať sa za ostatných. Ten musí iba otvoriť dvere a bežať, bude zastrelený na úteku. Fischl odchádza. Všetci v pivnici sa osopujú na Uhríka, že on zabil tuláka. Uhrík si to nechce priznať. Vyhovára sa, že tulák bol žid a on spravil len službu spoločnosti. Obhajuje sa, že zachránil ostatných. Ostatní ho privedú do stavu, že berie kľúč a vychádza z dverí...

Postavy:
učiteľ TOMKO- predstavuje inteligenciu, spočiatku sa nechcel priznať, čo sa mu stalo, ale neskôr ho Ondrej odhalil. Predstavuje akýsi spojovací prvok medzi všetkými postavami. Zachováva si tvár človeka aj v hraničnej životnej situácí. Vyjednáva s Fischlom.
ONDREJ- mladý chlapec, v pivnici sa ocitá medzi prvými. Má rád Franku a zastáva sa jej počas pozhodovania sa, koho vyberú. Ku koncu príbehu stráca nervy, je zhnusený z ľudí v pivnici. Chce sa obetovať za všetkých, aby skončil neznesiteľné intrigárstvo. Zachováva si tvár človeka
FANKA- mladé dievča, ešte je pod zákonom. Keď je v pivnici sama s Ondrejom, chce ho dostať do postele, aby si spolu lahli. Bojí sa že by mala zomrieť.
TULÁK- človek ktorého nikto nepoznal, nikto nevidel. Je od nikiaľ. Nekôr sa priznáva, že utiekol z transportu do koncentračného tábora. Dostáva sa do kofliktu s uhríkom, ale vychádza z neho ako víťaz aj napriek tomu, že umiera. Tiež si zachováva tvár človeka, uvažuje racionálne, nič neskrýva. Je priamy.
Pán TEREZČÁK- starý 72 ročný pán, ktorý bol v pivnici ako prvý, chytili ho o pol siedmej, keď sa vracal z cintorína. Potrpí si na to, aby sa ľudi k nemu správali úctivo. Dozvedá sa pravdu o svojom synovi, ktorý nebol fašista, ako si to mnohí mysleli, naopak pomáhal hrdinom SNP. Je mu všetko viac- menej jedno, chce pomsťiť smrť svojho syna. Často cituje Bibliu:
„Stalo sa, ako bolo napísané... Prv než kohút zaspieval, zaprel si... zaprel si v sebe človeka.“
BABICA- pani Babjaková, bola pôrobná baba a chytili ju pri vykonávaní činnosti. Neskôr vyšlo na javo, že pomáhala rodičke potratiť. Bola proti Terezčákovi. Podlizovala sa Fischlovi.
PANI Lekárniková- hrdá, bohatá panička. Odchytili ju, keď sa vracal z pošty. Zistila, že ju vlastný muž podvádzal s Marikou. V posteli bola živá mŕtvola. Vykladala karty, 4 krát jej vyšla tá istá karta.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.