Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Lev Nikolajevič Tolstoj Anna Kareninová

Román Anna Kareninová patrí k významným dielam svetovej literatúry. Patrí medzi ruské realistické diela. Román sa uvádza mottom :
„ Moja je pomsta, ja sa odplatím. Podnetom na napísanie diela bola skutočná udalosť : neďaleko Jasnej Poľany, Tolstého rodiska, sa kvôli nešťastnej láske vrhla pod vlak Anna Stepanovna Bibiková. Dielo sa začína slovami : „ Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom. ” Je úvahou o zmysle lásky a rodiny v živote človeka, ale aj realistickým obrazom Ruska v druhej polovici 19. storočí. Zobrazuje život, mravy a rozdelenie moskovskej, pertohradskej a vidieckej šľachty aj snahu ruskej šachty o prispôsobenie sa západoeurópskemu štýlu. Poukazuje na problémy, ktoré vznikli v Rusku po zrušení nevoľníctva a prezentuje niekoľko názorov na ne a ich riešenie. Opisuje a rozoberá myšlienky hlavných postáv. Vývoj vzťahov v rodine je zobrazený na troch príkladoch : Kareninovci , Oblonskovci a Levinovci. Dej sa odohráva striedavo v týchto troch rodinách. Osudy rodín sa prelínajú, no končia celkom rôzne : Anna Kareninová sa nechá strhnúť citom, opustí manžela aj dieťa a skončí tragicky. Dolly Oblonská sa kvôli šťastiu jej detí zmieri s vlastným nešťastím a so životom vo vzťahu bez citov. Ideálnu rodinu predstavujú Levinovci. U nich sa cit a pochopenie napriek mnohým problémom prehĺbia. Kompozícia
Román Anna Kareninová je dvojzväzkové dielo. Kompozične je rozdelené na 8 častí. Časti majú 19 - 35 kapitol.

Charakteristika hlavných postáv
Anna Kareninová
Anna Kareninová je symbolom večne utrápeného ženského srdca. Je veľmi krásna, muži ju obletujú. Vydala sa bez lásky - jej teta, ktorá ju vychovala, prinútila Karenina, aby si ju vzal. Je citovo založená a v manželstve trpí, no uvedomovať si to začne, až keď stretne Vronského, ktorý je protikladom k jej manželovi.
Na jej tvári nielenže nebolo živosti, čo jej za pobytu v Moskve až tak sršala z očí a úsmevu - naopak, plameň akoby bol vyhasol alebo sa v nej kamsi hlboko ukryl .
Má výčitky svedomia, lebo neľúbi vlastného muža :
„ Predsa je to len dobrý človek, spravodlivý, láskavý a vo svojom odbore vynikajúci ” hovorila si Anna, keď sa vrátila, akoby ho obraňovala pred niekým, kto ho obviňuje, že je vylúčené ho milovať. Je citlivá, vášnivá, dá sa strhnúť citmi. Dlho sa nevie rozhodnúť medzi láske k synovi a k mužovi. Neznesie pomyslenie, že napriek tomu, že zanechala všetko, Vronskij ju pokladá za prekážku vo svojej slobode.

Život v izolácii od spoločnosti ju privedie takmer k šialenstvu. Začne byť chorobne žiarlivá, vyvoláva hádky s Vronským, pije alkohol a berie morfium. Stačí len malý podnet na to, aby sa zrútila. Alexej Kirillovič Vronskij
Je to gróf, ktorému ako dieťaťu zomreli rodičia. Je dôstojníkom vo vojsku. V spoločnosti je úspešný. Pred stretnutím s Annou žil hýrivý a pijanský život, čas trávil v herniach. Je mladý, pekný, veselý a priateľský, no trochu nezodpovedný a sebecký. Netrápi ho, že zlomí srdce Kitty a rozbije rodinu Anne. Annu miluje, no chce sa cítiť nezávislý a slobodný, Anninu túžbu byť s ním považuje za obmedzovanie :
„ Lebo darmo je, môžem jej dať všetko, len svoju chlapskú nezávislosť nie, ” uvažoval.
Je podnikavý a šikovný, do všetkého sa zapája. Alexej Alexandrovič Karenin
Schopný a šikovný štátnik, svoju prácu si robí veľmi dobre. Je pokojný, nedá sa len tak vyviesť z miery. V citovom živote je chladný a necitlivý. Je rozumovo založený, chladnokrvný, city ho nezaujímajú. Záleží mu na dobrom mene a na tom, aké postavenie má v spoločnosti. Nezaujíma ho, aký vzťah je medzi Annou a Vronským, trápi ho len spoločenský škandál :
„ Ide o toto ” pokračoval chladne a pokojne, „ prosím, vypočuj ma. Žiarlivosť, ako vieš, pokladám za pocit urážlivý a ponižujúci a nikdy nedopustím, aby som sa ním dal strhnúť ; Dnes nie že by som si všimol ja, ale súdiac podľa dojmu, akým to zapôsobilo na spoločnosť, ostatní si všimli, že tvoje konanie a správanie nebolo celkom na patričnej úrovni. ”
Anna stisla plecami. „ Jemu je všetko jedno, ” pomyslela si, „ ale spoločnosť si všimla a to ho trápi. ”
Jeho postoj sa zmení až po tom, čo Anna takmer zomrie pri pôrode a Vronskij sa pokúsi spáchať samovraždu :
Odpustil žene a ľutoval ju pre útrapy a pokánie. Odpustil Vronskému a ľutoval ho, najmä keď sa dozvedel o jeho zúfalom čine. Ľutoval aj syna väčšmi ako predtým a vyčítal si, že sa mu málo venuje. No k novorodeniatku cítil niečo zvláštne, nebola to len ľútosť, ale aj neha. Niekoľkokrát cez deň zašiel do detskej izby a dlho tam vysedával, až si naňho dojka s pestúnkou, ktoré sa pred ním sprvu ostýchali, zvykli.
Konstantin Dmitrič Levin
Vidiecky šľachtic, predstavuje ideálneho muža. Má autobiografické črty, vyjadruje Tolstého názory. Je racionalista, neverí v Boha. Miluje Kitty, preto je žiarlivý. Je pracovitý, podnikavý,. Snaží sa vyriešiť problémy, ktoré vznikajú z neprispôsobivosti sedliakov. Jekaterina Alexandrovna Ščerbacká - Levinová
Mladá a krásna šľachtičná, je jemná a má dobrú výchovu. Poslúcha svojich rodičov.

Je veľmi citlivá, priateľská, nerada ubližuje iným. Stepan Arkaďjič Oblonskij
Annin brat, ľahkomyseľný šľachtic. Pracuje ako vedúci úradu, ktorý mu zabezpečil jeho švagor. Jediné,čo ho zaujíma, je zábava. Je necitlivý - podvádza manželku a necíti výčitky svedomia, na ženách ho zaujíma len vzhľad. Netrápia ho ani peniaze a to, že nemá z čoho živiť rodinu.
Daria Alexandrovna Oblonská
Citlivá žena, ktorá nadovšetko miluje svoje deti. obetuje im celý život, kvôli nim sa zmieri so životom s neporiadnym a ľahkomyseľným manželom.
Dejová línia
Dej sa začína vyhrotenou situáciou v rodine Oblonskovcov. Manželka Daria Alexandrovna Oblonská - Dolly práve prišla na to, že jej manžel, knieža Stepan Arkaďjič Oblonskij - Stiva, mal pomer s vychovávateľkou ich detí a vyhlasuje, že s ním nemôže žiť pod jednou strechou. Sluha a pestúnka prehovoria Stivu, aby sa pozhováral s manželkou. Rozhovor však nič nevyrieši : Dolly sa vyhráža, že sa aj s deťmi a presťahuje sa k rodičom.
Do Moskvy prichádza Stivov priateľ, vidiecky šľachtic Konstantin Dmitrič Levin. Má v úmysle požiadať o ruku Dollinu sestru - Jekaterinu Alexandrovnu Ščerbackú. Stepan Arkadjič pozve Levina na obed napriek tomu, že nemá peniaze. Prezradí Levinovi, že nielen on sa uchádza o Kittinu ruku - už dlhší čas jej dvorí gróf Alexej Kirillovič Vronskij. Levin prichádza na večeru k Ščerbačkovcom. Zastihne Kitty osamote a tak ju požiada o ruku. Tá je však zaľúbená do Vronského a Levina odmietne. Levin sklamaný ešte navštívi brata a odíde z Moskvy.
Do Moskvy prichádza Anna Kareninová, sestra Stepana Arkaďjiča. Prichádza do domu Oblonskovcov. Pozhovára sa s Dolly o Stivovi a presvedčí ju, že musí Stivovi odpustiť. Koná sa ples. Anna očarí všetkých, čo sú na plese. Vronskij sa do nej zaľúbi. Celý večer ignoruje Kitty a venuje sa len Anne. Deň po plese Anna odchádza z Moskvy. Vronskij cíti, že nemôže žiť inde ako v blízkosti Anny a odchádza do Petrohradu s Annou. Kitty, nešťastná zo straty lásky, ochorie. Lekár jej odporučí cestu do cudziny. Annin život sa vracia do starých koľají, no jej pohľad na veci sa zmenil. Jej život, jej rodina a manžel Alexej Alexandrovič sa jej zdá nudný, škaredý, hlúpy, ba až neznesiteľný. Nechce si priznať, že cíti niečo k Vronskému, no predsa začne navštevovať spoločnosť Betsy Tverskej, Vronského sesternice. Vronskij jej pri každom stretnutí vyznáva lásku, no ona na jeho vyznania neodpovedá. Alexejovi Alexandrovičovi nezáleží na vzťahu medzi jeho ženou a Vronským, len na mienke verejnosti.

Až keď sa v spoločnosti začne klebetiť, snaží sa pozhovárať s Annou, no tá poprie akýkoľvek vzťah k Vronskému. Naďalej sa stretáva s Vronským a Alexej Alexandrovič nič nemôže spraviť. Asi po roku platonického vzťahu sa stanú milencami. Levin sa vracia na vidiek. Rozhodne sa nemyslieť na Kitty a venovať sa svojmu hospodárstvu - chce ho zmodernizovať a začne písať odbornú knihu o roľníctve a poľnohospodárstve. Príde ho navštíviť Oblonskij a oznámi mu, že Kitty sa nevydala za Vronského, ale sa zotavuje z choroby v cudzine. Alexejovi Vronskému prekáža klamstvo a podvody, v ktorom žije. Keď mu Anna oznámi, že čaká dieťa, požiada ju, aby povedala jej manželovi o ich vzťahu. Na konských dostihoch Alexej pri pretekoch spadne z koňa. Anna v strachu oňho dostane hysterický záchvat. Keď ju manžel karhá za neprístojné správanie v spoločnosti, vykričí mu celú pravdu. Alexej Alexandrovič jej listom oznámi, že jej nedovolí rozbiť rodinu a hrozí, že jej vezme syna. Žijú ďalej pod jednou strechou, no Anne sa zdá ich spolužitie neznesiteľné. Napriek mužovmu zákazu pozve do domu Vronského. Karenin sa o tom dozvie a začne vybavovať rozvod. Levin prichádza na to, že miluje Kitty a nemôže bez nej žiť. Keď sa v Moskve stretnú, spýta sa jej, či nezmenila svoje rozhodnutie a ona sa mu prizná, že ho ľúbi. Vezmú sa a odchádzajú žiť na vidiek.
Anna prekoná ťažký pôrod. V nebezpečenstve smrti žiada manžela o odpustenie. Vronskému povie, že ho neľúbi a on sa v zúfalstve pokúsi zastreliť. Alexej Alexandrovič odpustí žene aj Vronskému a obľúbi si Anninu dcéru. Chce, aby bola Anna šťastná a je ochotný rozviesť sa a vzdať sa všetkého. Anna rozvod odmietne a odchádza s Vronským a s dcérou do Talianska. Po čase začne Anne chýbať syn. K dcére necíti to čo cítila k synovi.
Levinovci spolu prekonávajú bežné starosti. Kitty pomôže Konstantinovi prekonať smrť jeho brata Nikolaja. Ich vzťah sa prehĺbi počas Kittinho tehotenstva.
Anna s Vronským sa vracia do Ruska. Usadia sa na vidieku. Vronskij sa stará o hospodárstvo a zapája sa do verejnej činnosti. S Annou trávi málo času, preto Anna začína rozmýšľať o tom, či ju Vronskij ešte ľúbi. Potrebuje zmenu a preto odchádzajú do Moskvy. Tu však žije izolovane, pretože „vyššia spoločnosť ” ju odsudzuje. Žiarli na Vronského a na každý jeho krok a rozmýšľa, či neľúbi inú. Pri takýchto úvahách často pomýšľa na samovraždu. Keď po hádke Vronskij odíde na vidiek, Anna sa rozhodne ísť za ním a poberie sa na vlakovú stanicu. Tu však uvidí muža, ktorý sa jej často zjavuje v nočnej more, čo ju tak vydesí, že v zúfalstve skočí pod vlak.

Vronskij sa prihlási k vojsku a odchádza bojovať do Srbska.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk