Tento článok bol vytlačený zo stránky https://referaty.centrum.sk

 

Antoine de Saint Exupéry: Malý princ

Lit. druh – epika
Lit. útvar – filozofická rozprávka
Lit. obdobie – povojnová francúzska literatúra
Kompozícia – 27 kapitol
Priestor a čas – Sahara a vesmír
Hl. idea – rozdielny svet a myšlienkové pochody dospelých a detí
Hl. téma – stretnutie Malého princa a pilota
Hl. postavy – Malý princ – plavovlasý chlapec, ktorý sa znenazdania objavil v púšti, donekonečna sa pýta a nevzdá sa svojej nezodpovedanej otázky, sám na otázky neodpovedá, je milý, skromný, neskazený, plný fantázie
Pilot – rozprávač diela a zároveň autor, v Malom princovi objavuje sám seba

Malý princ je rozprávka pre dospelých. Autor zobrazuje svet pomocou detských očí, proti svetu racionalizmu, materializmu stavia priateľstvo, družnosť, lásku. Využíva pritom kontrasty život – smrť, priateľstvo – osamelosť, oáza – púšť. Knihu doložil vlastnými ilustráciami.

Dej:

V saharskej púšti havaruje lietadlo. Pilotom je autor tohto diela. Spomína na svoje detstvo, keď mal rád kreslenie. Známym nakreslil slona, ktorého zožral veľhad. Keď im to ukázal všetci povedali, že je to klobúk. Dospelí nemali fantáziu a pochopenie pre autorove kresby a dodali, aby sa učil predmety ako matematika, zemepis, tie mu budú v živote určite potrebnejšie ako kreslenie. Tak sa skončila maliarská kariéra autora. Stal sa pilotom, až sa nakoniec dostal na púšť, kde havaroval. Zásoby vody mal zhruba na osem dní. Chcel čo najskôr opraviť lietadlo a dostať sa z tejto bohom zabudnutej oblasti preč.

Na druhý deň ráno ho niekto zobudil. Bol to malý chlapec s prosbou, aby mu nakreslil ovečku. Tak sa dal pilot do kreslenia. Pilot mu najprv nakreslil slona v hadovi. Chlapec povedal, že on nechce slona v hadovi, pretože je pre neho príliš priveľký. Pilot začal kresliť ovečky. No ovečky sa chlapcovi nepáčili. Jedna bola pristará, druhá bola chorá, ďalšia bola baran. Nakoniec nakreslil pilot debničku s dierkami a povedal chlapcovi, že vnútri je ovečka taká, akú si bude on sám priať. Chlapec sa veľmi potešil, a takto sa pilot zoznámil s Malým princom. Malý princ bol chlapec zvláštny, veľa sa pýtal, nevzdal sa nezodpovedanej otázky, no sám na otázky neodpovedal. Z princovho rozprávania sa pilot dozvedel, že pochádza z inej planéty. Malej planétky, na ktorej rastú len obyčajné kvietky a baobaby, ktoré Malý princ každý deň vytrháva, aby nimi nezarástla celá planétka. Každý deň vymetá sopky, aj tú nečinnú, veď jeden nikdy nevie. A samozrejme sa stará o svoju ružu.

Tento kvet sa dostal na jeho planétku z ničoho nič. Jej semienko tam bolo priviate. Až keď rozkvitla, Malý princ uvidel jej krásu. Bola hrdá, panovačná, o skromnosti reč nemohla byť. No Malý princ ju mal veľmi rád. Staral sa o ňu, každý deň ju polieval a zakrýval sklenených zvonom, aby ju uchránil pred vetrom. Práve táto ruža bola dôvodom, prečo Malý princ cestoval z planéty na planétu. Mal dosť jej komandovania. Preto sa rozhodol odísť. Ruža sa mu pred jeho odchodom priznala, že ho má rada, je jej ľúto ako sa k nemu správala, a že zároveň mu praje príjemnú cestu. Bol z toho dosť zmätený. Princ sa na oplátku dozvedal od pilota, ako funguje lietadlo, pýtal sa na jeho planétu Zem, a dokonca čo jedávajú ovečky. Pilot tak musel pre ovečku princa nakresliť aj náhubok, aby mu nezjedla jeho milovanú ružu.

Malý princ rozprával o svojich cestách vesmírom. Prvá planéta ktorú navštívil bola planéta kráľa. Tento kráľ chcel vládnuť všetkým, no nemal komu, keďže na planéte bol len on jediný. Druhá zástavka princa bola planéta márnivca, človeka namysleného, ktorý chcel, aby ho každý obdivoval, no takisto nemal byť kým zbožňovaný. Tretia planéta bola planéta pijana, ktorý sa hanbil za to že pije, tak preto pil. Štvrtá planéta bola planéta zaneprázdneného biznismena, ktorý neustále hľadel do svojich papierov a niečo rátal. Rátal každú hviezdu, a všetky si privlastnil. Na piatej planéte býval lampár, ktorý stále zhasínal a zažínal lampu, nemal čas si ani kedy oddýchnuť, lebo jeho planéta sa točila veľmi rýchlo. Na šiestej planéte stretol princ zemepisca, ktorý nikdy nikde nebol a nič nevidel. Len zaznamenal údaje, ktoré mu poskytli iní ľudia – cestovatelia. Princ sa spýtal, či ma zemepisec v svojich papieroch spísané všetky kvety. On mu odpovedal, že kvety sú pominuteľné, vrchy nie. Preto ich tam nemá. A princova ruža je tiež pominuteľná. Zemepisec povedal princovi, aby navštívil planétu Zem.

Malý princ sa utvrdil v tom, že dospelí ľudia sú veľmi zvláštni. Sú príliš zaneprázdnení, materialisticky založení, bez fantázie a pochopenia. Na Zemi boli všetky druhy ľudí, s ktorými sa princ stretol na svojich cestách. Dopadol na púšť. Svojou cestou spoznal výhybkára, ktorý pracoval na železnici. Malý princ najprv nechápal vlaky, no výhybkár mu to všetko objasnil. Malý princ tak zistil, že dospelí ľudia sa neustále niekam ženú, častokrát ani nevedia kam. Princ sa dostal do záhrady plnej ruží. Bol ohúrený, myslel si, že jeho ruža je jediná na svete.

Potom stretol líšku. Líška ho prosila, aby si ju skrotil. Skrotiť znamená vytvoriť si puto. Keď jeden z nich odíde, druhému bude ľúto a budú na seba spomínať. No skrotenie trvalo viacej dní. Tak ho naučila trpezlivosti. Nakoniec si ju skrotil. Vysvetlila mu, že ak niekedy uvidí ešte líšku, spomenie si na ňu. Z veľkého množstva líšok ona bude tá jedinečná. A to isté platí aj pri ružiach. Nech uvidí akúkoľvek ružu, žiadna pre neho nebude znamenať toľko, čo ruža na jeho planéte. O túto ružu sa staral, vytvoril si puto. Líška nemala nejaký vzťah k obilným poliam, no odteraz, keď si vytvorili obaja medzi sebou puto, jej zlaté klasy budú pripomínať jeho zlatisté vlasy. Princ si spomenul na slová zemepisca, že ruža je pominuteľná, preto ucítil povinnosť sa vrátiť späť na planétu a chrániť jeho ružu, ktorú tam nechal. Cítil za ňu zodpovednosť, veď ruža mala len štyri tŕne, ktorými by sa mohla brániť. Líška ho naučila i tomu, že to najdôležitejšie a najkrajšie nie je na povrchu, ale je vo vnútri. Je to neviditeľné.

Pilotovi i princovi dochádzala voda, tak sa vybrali hľadať nejakú. Až nakoniec našli oázu so studničkou. Spolu sa napili z nej. Pilot sa dal do opravovania lietadla, a keď sa opäť vrátil k studničke, uvidel rozprávať sa princa s hadom. Hada odohnal. Malý princ mu vysvetlil, že chce ísť na miesto na púšti, kde kedysi dopadol. Tam ho uštipol púštny had a malý princ umrel. Jeho duša sa vrátil späť na planétu, z ktorej prišiel, no telo bolo príliš ťažké, než aby ho mohol vziať so sebou. Celé toto dobrodružstvo trvalo osem dní. Po šiestich rokoch pilot uvažuje, čo sa stalo s Malým princom. Zabudol nakresliť remienok na náhubok pre ovečku, nevie, či ovečka nezožrala jeho ružu. Pre žiadneho dospelého to nebolo také dôležité, ako pre pilota.

Koniec vytlačenej stránky z https://referaty.centrum.sk