referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Lucy Maud Montgomeryová - Anna zo Zeleného domu
Dátum pridania: 16.07.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: DQQminQQaa
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 241
Referát vhodný pre: Základná škola Počet A4: 3.2
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 5m 20s
Pomalé čítanie: 8m 0s
 
Lucy Maud Montgomeryová - Anna zo Zeleného domu

Anna je úbohá sirota z White-Sandského sirotinca. V jeden deň príde do domu Marilly a Mateja Cuthberta pani Spencerová a hovorí, že si zo sirotinca zoberie dievčatko. Marilla s Matejom sú už dlhšiu dobu sami a preto pomýšľajú, že aj oni by si zobrali chlapca. Pani Spencerová odíde a Cuthberovci sa rozhodnú. Aj oni si zoberú chlapca, ktorý bude pomáhať Matejovi spravovať Zelený dom. No stane sa chyba pretože Cuthberovci odkážu tento riskantný nápad bratovi pani Spencerovej a ten všetko domotá. Matej ide po "chlapca" na Carmodskú stanicu a tam ho čaka preňho "nemilé prekvapenie". Namiesto chlapca tam nájde malú ryšavú slečnu-Annu. Annu zoberie do Zeleného domu a ona sa veľmi teší. Konečne sa jej splní sen po domove-po skutočnom domove. No raduje sa príliš krátko pretože Marilla ju nechce a na druhý deň ide aj s Annou vysvetliť tento "problém" pani Spencerovej. Po ceste Marilla sa pýta Anny na jej život predtým než prišla do Avonlea (čítaj Evnlí) a keď sa to dozvie ľutuje ju. Koňečne dorazili k domu pani Spencerovej, keď tá navrhne aby dali Annu pani Bllevetowej. Marilla nakoniec ustúpi a zoberie si Annu o ktorú sa stará.

Anna prežila v Zelenom dome príliš veľa problémov, napr.: Pani Lyndová sa príde pozrieť na dievča ktoré si Cuthberovci vzali do domu. Keď ju uvidi povie Marille, že bude to hrozné vychovávať Annu a urazí ju pre jej ryšavé vlasy. Anna sa nahnevá a povie jej všetko na rovinu. Na druhý deň sa jej Anna s Marillou ospravedlní a pani Lyndová jej odepustí a tiež ľutuje, čo povedala. Anna šla po prvý-krát do nedeľnej školy z ktorej mala príšerný dojem pretože Marilla jej ušila hrozné šaty a ona túži po šatách s nazberanými rukávmi. Po ceste do nedeľnej školy si na spestrenie na klobúk uviaže kytičku malých poľných kvietkov za čo ju Marilla vyhreší. Odvtedy Anna chodí do nedeľnej školy každý týždeň. Anna si nájde aj novú celoživotnú priateľku-Dianu Barryovú s ktorou si rozumie. Anna mala ísť istú stredu na piknik so svojou triedou z nedeľnej školy. No vyzerá to tak, že nakoniec nepôjde pretože ukradla Marille jej obľúbenú brošňu, ktorú zdedila po matke a nakoniec keď sa priznala, že tú brošňu vzala Marilla jej odúpustí no nakoniec tú brošňu nájde a pustí Annu na piknik.

Anna je veľmi nadšená pretože po prvý-krát ochutná aj zmrzlinu. Anna potom nastúpi do školy. Najprv sedí so svojou dôvernou priaťeľkou no potom, keď príde neskoro na vyučovanie sedí so svojím najväčším nepriateľom-Gilbertom Blythom. Je to jej nepriateľ odvtedy, čo ju nazval ryšavkou. Anna pretože sedí s ním bojuje o prvé miesto v učení a potom prestane chodiť do školy. Raz keď Marilla pôjde na zhromaždenie, Anna pozve Dianu na čaj no namiesto muštu jej naleje víno a opije ju. Marilla sa zbytočne snaží vysvetliť to pani Barryovej no tá neustúpi a zakáže Diane stretávať sa s Annou. Anna je z toho hrozne nešťastná. S Annou sa chcú kamarátiť aj ostatné dievčatá v škole, no ona má oči len pre Dianu. V jeden večer, keď ľudia z Avonlea pôjdu na zhromaždenie a s nimi pôjde aj Marilla s Matejom aj pani Barryová, Minnie May ochorie na záškrt. Diana beží po pomoc do Cuthberovych no zistí, že ani tu nikto nie je preto volá na pomoc Annu. Anna vylieči Minnie z tejto choroby a pochváli ju aj lekár. Takto pani Barryová odpustí Anne a pozýva ju na kultúrny večierok a po večierku na noc k nim. Anna sa hrozne teší no Marilla jej nedovolí ísť. Nakoniec ju presviedča aj Matej a tak Anna strávi noc u Barryových.

Anna sa zabáva s Dianou na večierku. Potom idú spať k Diane domov a hrajú hru kto bude skôr v posteli. Rozbehnú sa no vtom zistia, že v posteli niekto je. S bolesťou niekto vykrikne a Diana zistí, že je to jej teta Jozefína, ktorá jej mala zaplatiť školu. Teta Jozefína na druhý deň pohrozí Diane, keď vtom sa jej zastáva Anna, ktorá to všetko berie na seba. Teta Jozefína odpustí Diane a ostane u nich dlhšie, keď ju bude Anna aj naďalej navštevovať. Anna jej to sľúbi a u tety Jozefíny spoznáva dôvernú dušu. V avonleaskej škole pribudne na miesto ich súčasného učiteľa p.u.Stacyová. Do Avonlea príde aj nový pastor so svojou ženou pani Allanovou, ktorá príde s manželom do Zeleného domu na obed. Anna pečie tortu no namiesto vanilky tam dala anodynovú masť. Anna je z toho veľmi nešťastná a uteká do svojej izby, keď ju príde utešiť pani Allanová a Anna aj v nej sopoznáva blízku dušu. Nesôr pozve pani Allanová na čaj Annu a tá sa jej zo všetkým zverí a pani Allanová jej vždy pomôže. Anna istý čas nechodila do školy pretože pán učiteľ ju posadil s Gilbertom. No potom jej to všetko chýba a ona sa rozhodne tam ísť. No ešte ako príde nová učiteľka Anna ju neuvidí pretože si zlomí nohu. Potom sa do školy vráti a bojuje s Gilbertom o popredné miesto v učení.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Lucy Maud Montgomeryová - Anna zo Zeleného domu 2.9680 520 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.