referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sabína
Nedeľa, 27. októbra 2024
Dom v stráni
Dátum pridania: 17.07.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: peto0o0
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 718
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.9
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 3m 10s
Pomalé čítanie: 4m 45s
 

Dom v stráni

O spisovateľovi:

Martin Kukučín:
- vlastným menom Dr. Matej Bencúr sa narodil 17. mája 1860 v dedinke Jasenova na Orave a umrel 21. mája 1928 v Pakraci v Chorvátsku. Bol slovenský prozaik, dramatik a publicista, najvýznamnejší predstaviteľ slovenského literárneho realizmu, zakladateľ modernej slovenskej prózy.

Postavy:

Niko Dubčic:
- mladý, bohatý, predstaviteľ vyššej vrstvy, zaľúbi sa do Katice.

Katica Beracová:
- sedliačka, pekná, pracovitá, predstaviteľka nižšej vrstvy.

Mate Berac:
- sedliak, pracovitý, múdry otec Katice, ideálny sedliak.

šora Anzula:
- Nikova matka, obľúbená v meste, občas liečila aj ľudí.

Dorica Zorkovičová:
- šora Anzula ju vychovávala pre svojho syna.

Zandome:
- Nikov priateľ, obchodník s vínom.

Paško Bobica:
- mladý, usilovný sedliak, ľúbi Katicu a preto prijme službu v meste aby mohol zarobiť viac peňazí pre Katicu.

Obsah diela:

Dej sa odohráva začiatkom 19. storočia v malom juhoslovanskom mestečku na ostrove Brač. Autor opisuje dve rodiny: jednu sedliacku, ktorou hlavou je Mate, a druhú statkársku, kde všetko riadi šora Anzula. Mate je rozumný šikovný sedliak, ktorý si svojou šikovnosťou a pracovitosťou nahonobil slušný majetok. Žije so svojou ženou Jerou. Má tri deti Katicu, Matiju a syna Ivana. Ivan je ženatý s Baricou. Jera nevychádza veľmi dobre s Baricou a preto dochádza v rodine ku častým zvadám. Nastáva čas fiery, na konci fiery je zábava, kde idú aj Katica s Matijou. Katica dáva najavo, že sa jej tu nepáči. Stretne sa s Paškom Bobicom, ktorému sa kedysi sľúbila. Po roztržke s ním obidve odtiaľ odídu. Katica prehovorí Matiju, aby sa šli pozrieť na panskú zábavu. Tam sa Katica zoznámi s Nikom Dubčicom, ktorý ju vyzve do tanca, čím vyvolá nespokojnosť prítomných. Zemianky pošlú slúžku k Matemu a ten príde pre dcéry a odvedie ich odtiaľ.

Na druhý deň ide Katica za sesternicou a stretne sa s Nikom. On jej vyzná svoje city, začne za ňou chodiť. Tu začína jar, ako vznik ich vzťahu. Niko sa zdôveril svojej matke, ktorá bola najskôr proti, lebo pre Nika dala vychovať do kláštora mladé dievča - Doricu, ale nič nedala najavo. Na druhý deň ide šora Anzula na prehliadky poľa a stretne Mateho. Rodičia nakoniec súhlasia, ale musia svoju lásku prejaviť aj navonok a pod podmienkou, že svadba bude najskôr o rok, čo má byť skúšobná doba. Obidvaja sa chcú k sebe priblížiť - Katica sa snaží vyšvihnúť do vyššej spoločnosti a Niko sa snaží viac sa priblížiť k težakom. Jeho pohľad sa zmení aj po stretnutí so Zandomem, ktorý ma racionálny pohľad na vec a odhovára Nika od svadby so ženou z nižšej vrstvy. Zandome sa rozhodne, že Nikovi pomôže a otvorí mu oči. Stavia na tom, že Katicu ešte stále ľúbi Paško. Poradí Paškovi, aby odišiel do služby, zarobil si peniaze a tým si Katicu opäť získa.

Začína jeseň - oberačka, ale aj ochladzovanie vzťahu medzi Nikom a Katicou. Pri oberačke ochorie Iľja Zorkovič - Nikov kmotor. Je vážne chorý a tak pošlú po jeho dcéru Doricu, aby prišla z kláštora domov. Šora Anzula chce využiť situáciu a do prístavu pre Doricu pošle Nika. Niko a Dorica celé noci sedia pri chorom. Najprv si Niko nevšíma Doricu, ale postupne si uvedomuje rozdiel medzi ním a Katicou. Ani nevedel ako, a zaľúbil sa do Dorice, ale nechcel si to priznať. Raz ide Niko za Katicou, ale ona nie je doma. Rozpráva sa s Jerou, ktorá stále rozprávala o peniazoch. Predstavil si, že aj Katica bude taká o pár rokov a nad tým sa zhrozil. Niko si ešte viac uvedomil rozdiele medzi nimi a prestáva ľúbiť Katicu.

Hlavná téza diela:

Aj napriek láske medzi Nikom a Katicou sa rozdiely v ich spoločenskom postavení nedali prekonať. Z toho vyplýva že tieto rozdielu sa nedajú zmazať.

 
Podobné referáty
Dom v Stráni GYM 2.9431 1414 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.