referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Emily Bronteova Búrlivé výšiny
Dátum pridania: 12.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: jennynnka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 586
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 5.4
Priemerná známka: 3.00 Rýchle čítanie: 9m 0s
Pomalé čítanie: 13m 30s
 
Autor: Emily Brontëová

Prostredie: Anglicko; Búrlivé výšiny a Drozdov (tiež Gimmerton)

Postavy:
Heathcliff – ako dieťa: rozmaznané cigánča, jeho slovo bolo sväté, miláčik pána Earnshawa, ale jeho lásku si nevážil. Po pánovej smrti: psychicky potláčaný, nútený pracovať, nechcený, zaľúbený do Katky, ľúbený Katkou, správal sa ako divá šelma; po jeho návrate: bol prinútený prispôsobiť sa spoločnosti, pomstychtivý, zlostný, nespoločenský, zatrpknutý a sebecký tyran. Zomrel šťastný, lebo vedel, že sa stretne s Katarínou. pán Lockwood – Heathcliffov nájomník v Drozdove. „Ľúbiť a nenávidieť vie skryte a pokladá za istú bezočivosť, keď i jeho niekto ľúbi alebo nenávidí.“, dobrý poslucháč, dokázal sa vžiť to príbehu, ktorý mu rozprávala pani Deanová; spoločenskejší ako Heathcliff.
pán Hareton Earnshaw - starší pán, na jednej zo svojich ciest našiel Heathcliffa, obľúbil si ho ako vlastného syna a ho vychovával spolu so svojimi dvoma deťmi. Bol dobrý, láskavý a milujúci otec.
Hindley Earnshaw – syn pána Earnshawa, brat Kataríny a manžel Františky; nenávidel Heathcliffa, pretože mu zobral otcovskú lásku. Bol hrubý. Po smrti svojej ženy Františky sa z neho stal beznádejný alkoholik, nezaujímal sa o syna, zomrel chudobný a synovi nič nezanechal.
Katarína Earnshawová – dcéra pána Earnshawa, sestra Hindleyho a manželka Edgara; dobrá a láskavá k Heathcliffovi. Po smrti otca sa z nej stalo pochabé, neposlušné a divé dievča. Bola veľmi pekná. Pri Edgarovi sa správala ako slušne vychovaná dáma, ktorá si dáva pozor na výber slov, ale pri Heatchliffovi to bolo to staré neposlušné dievča. Kvôli povesti sa vydala bez lásky. Občas bola nepríjemná a chladná. Svoje rozhodnutie veľmi oľutovala. Jej krehká povaha ju priviedla až na smrť.
Hareton Earnshaw – syn Hindleyho a Františky, bratranec Katky Lintonovej a Lintona Heathcliffa; zanedbaný, nenávidený chlapec. Heathcliff ho podporoval, aby nenávidel svojho otca, učil ho neslušnosti. Nevedel čítať, písať a rátať. Zaľúbil sa do Katky Lintonovej. Kvôli nej sa naučil čítať. Stal sa z neho slušnejší a lepší človek, ale neprestal si vážiť Heathcliffa.
Edgar Linton – brat Izabely a manžel Kataríny Earnshawovej; rozmaznaný chlapec, ktorý bol naučený, že je stredobodom pozornosti. Neznášal Heathcliffa, ale zaľúbil sa do Kataríny. Mal slabé zdravie. Bol trpezlivý a láskavý, no vedel sa aj uraziť.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Emily Bronteová Búrlivé výšiny SOŠ 2.9785 567 slov
Emily Bronteová Búrlivé výšiny SOŠ 2.9651 1164 slov
Emily Bronteová Búrlivé Výšiny SOŠ 3.0071 1345 slov
Emily Brönteová Búrlivé výšiny SOŠ 2.9952 1065 slov
Emily Bronteova Búrlivé výšiny SOŠ 2.9499 2510 slov
Emily Bronteova Búrlivé výšiny SOŠ 2.9802 2315 slov
Emily Bronteová Búrlivé výšiny SOŠ 2.9575 1237 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.